(Po-Pá: 9-15)

Snaží se rozvíjet projekty, které vychází z jeho vlastních zálib, ale zároveň, aby byly nějak prospěšné lidem. Založil projekt Člověk bez hranic, vytváří aplikaci pro dobrodruhy. Pětadvacetiletý Karel Šimek je studentem, který své nápady přivádí k životu. Aktuálně se vydává na charitativní jízdu 1500 km na kole kolem České republiky spojenou s workout tréninky v rámci výzvy Ride & Lift.

14 dní – 1500 km na kole – 12 workout tréninků

Ride & Lift je výzva na podporu neziskové organizace Handicap Fitness, jejíž vizí je vybudovat v České republice síť fitness center uzpůsobených pro lidi na vozíčku a umožnit jim tak žít aktivnější život. Akce začne 3.8.

K výzvě Ride and Lift inspiroval Karla organizace Handicap Fitness.

Proč jste se rozhodli zrovna pro kombinaci kolo a workout? 

Workout v posilovnách jsme začlenili do našeho plánu, protože výzva Ride & Lift, kterou organizujeme, je na podporu neziskové organizace Handicap Fitness. Ta chce v České republice vybudovat síť fitness center uzpůsobených pro lidi na vozíčku. Spojení kola a workoutu je navíc skvělá kombinace a výzva jak pro naše tělo, tak i mysl. Je to i dobrá motivace pro ostatní, nejen přispět na dobrou věc, ale třeba i začít žít aktivnější a zdravější život.

Akcí tedy chcete podpořit vznik posiloven bez bariér. Jak vás tohle napadlo?

Již v minulosti jsem si všiml snažení Andrease Fialy (zakladatel Handicap Fitness), který se pokoušel získat finance skrze crowdfundingovou kampaň na portále HitHit, což bohužel nevyšlo. Trochu mě trápilo, že se tam vyberou peníze kolikrát i na různé blbosti a pro něco tak užitečného to nevyjde. Občas jsem přemýšlel, jak bych mohl přiložit ruku k dílu a jednou, když jsem se projížděl na kole, mi v hlavě proběhla myšlenka Ride & Lift výzvy, kterou bychom mohli lidi motivovat k tomu, aby pomohli. Chvíli jsem tu myšlenku nebral vážně, ale pak jsem si řekl: „Vlastně proč ne?“. Kontaktoval jsem kamaráda Honzu, který se pro tuto výzvu ihned nadchl a když jsme měli jasno, že do toho chceme jít, tak jsme kontaktovali pana Fialu, kterému se nápad líbil a rozhodli jsme se ho zrealizovat. 

Kdo je tedy tvým parťákem?

Můj parťák se jmenuje Honza Zikmund. Znám se s ním už řadu let. Poznali jsme se během cestování v Holandsku. Nyní žije dlouhodobě v Anglii, kde se z 0 vypracoval na profesionálního fitness trenéra a amatérského zápasníka jiu jitsu, kde již v krátké době stihl vyhrát pár ocenění.

Skrze crowdfundingovou kampaň se kolikrát vyberou peníze i na různé blbosti a pro něco tak užitečného to nevyjde.

Proč jste se rozhodli vyrazit jen ve dvou?

Dva lidi jsou ideální počet, jak z organizačního hlediska, tak i během cvičení v posilce 🙂 Také ne každý by s námi do takové výzvy chtěl dobrovolně jít 😀

Budou se moci lidé po cestě přidávat?

Pokud se k nám po cestě na kole někdo přidá, rozhodně nebudeme proti! To by bylo super.

Jak jste na takovou dlouhou jízdu na kole trénovali?

Cvičíme oba dva konzistentně napříč časem, v minulosti jsme aktivně běhali extrémní překážkové závody a oba dva se věnujeme fitness a bojovým sportům, takže věřím, že máme již dobrý fyzický základ. Avšak ani jeden z nás není zvyklý na tak dlouhý zápřah na kole, i když oba dva jezdíme pro radost. Na tohle se musíme připravit, bohužel každý musí kopat sám za sebe, protože jak jsem říkal, Honza žije v Anglii a přijede až pár dní před výzvou. Rozhodli jsme se, že budeme postupně zvyšovat zátěž po dobu několika týdnů. Začneme na 70 km a potom hned do posilovny, další den 80 km, pak 90 a 100 km. Po čtyřech dnech pauza a o pár dnů později znovu, akorát začneme od 100 km a budeme pokračovat dál. 

Důležitý je fyzický základ, ale bez silného mindsetu a odhodlání, to nejde.

Takže si nikdy nejel takhle dlouhou trasu na kole? 

Jsem zvyklý jezdit trasy okolo 80 km, tohle pro mě bude velká výzva 🙂 Ale je to pro dobrou věc a už se na to těším.

Je to podle tebe spíše o fyzičce nebo o hlavě?

Myslím si, že obojí. Obtížné chvilky nás formují. Je důležitý fyzický základ, ale bez silného mindsetu a odhodlání, to nejde. Natrénovat se dá na cokoliv, limity si stanovujeme pouze v hlavě. 

Kudy se vydáte? 

Trasu jsme volili tak, abychom jeli co nejblíže po hranicích, ujeli denně okolo 100 km a zároveň měli na trase i větší města naší republiky, kde následně odprezentujeme náš večerní workout trénink. První den bude největší makačka, tam je v plánu 166 km. Noclehy jsme původně plánovali na volno v přírodě, ale pak jsme usoudili, že po takových výkonech asi budeme chtít řádně regenerovat. Proto jsme se nakonec rozhodli jít cestou penzionů, ale beztak nějaký ten trempink dáme!

Kromě samotné výzvy se Karel Šimek bude snažit předávat lidem různé rady ze cvičení, regenerace či zdravého životního stylu.

Jakým způsobem budete tedy na možnou podporu upozorňovat?

Celou akci budeme aktivně dokumentovat skrze sociální sítě (Instagram, YouTube, FB), bereme s sebou docela dost techniky. Skrze Instagram se budeme prezentovat live a na konci každého dne pošleme našemu video mágovi materiály z natáčení, který z toho připraví na YouTube epizodu na další den, takže z toho bude i takový menší seriál. Akci se pokusíme marketingově podpořit, abychom oslovili co nejvíce lidí a vybrali tak co nejvíce pro naplnění vize Handicap Fitness. Spousta lidí a různých stránek chce akci navíc aktivně sdílet, což je super 🙂 Kromě samotné výzvy se budeme snažit lidem i předávat různé rady ze cvičení, regenerace, zdravého životního stylu apod., takže bude co nabídnout. 

Dělal jsi už někdy takový projekt?

Snažím se pořád dělat nějaké projekty, ale projekt v takovém směru jsem ještě nedělal. Pokud jde o charitativní činnost, tak jsme jednou s týmem v rámci mého projektu Člověk bez hranic uspořádali na Vánoce velkou charitativní akci „Zabal radost“, během které jsme vybírali dárky pro děti v dětských a azylových domech a pak vše rozváželi 🙂

Zakladatel Člověka bez hranic se snaží rozvíjet projekty, u kterých ví, že vychází z jeho vlastních zálib.

Jak mohou lidé přispět? 

Kdokoliv může přispět formou poslání peněz na transparentní účet Handicap Fitness, který je k nalezení na stránkách www.rideandlift.cz anebo www.handicapfitness.cz, či prostřednictvím dárcovských SMS, které jsou rovněž dostupné na stránkách. 

Máte nějaký alternativní plán, pokud se charitativní jízdou nevybere dostatek peněz?

Alternativní plán úplně ne, ale až dokončíme naši 14 denní výzvu, tak to tím určitě nekončí. Prostřednictvím Ride & Lift výzvy se i poté budeme nadále snažit lidi motivovat, aby přispěli na dobrou věc.

Rád bych zkusil letošní zimu Wim Hof výstup na Sněžku jen v kraťasech.

Kromě tohoto projektu pracuješ na mnoha dalších. Založil jsi Člověka bez hranic, pracuješ na cestovatelské aplikaci Adventurer. Co mají tvé projekty společného?

Vždycky mají v sobě kus mě. Snažím se rozvíjet projekty, které vím, že vychází z mých vlastních zálib, abych to dělal s radostí, ale zároveň, aby byly nějak prospěšné lidem. Rovněž si myslím, že se už podvědomě snažím vytvářet takové projekty, které mají v sobě jakýsi nádech, nebo duši ve smyslu sebepřekonávání. Ať už je to online magazín Člověk bez hranic, který se zaměřuje především na články z oblasti motivace, osobního rozvoje či lifestylu, anebo aplikace Adventurer, která má za cíl v lidech probudit jejich vnitřního dobrodruha a pomáhat jim na jejich cestách. Co však mají mé projekty společného, a zároveň je to to nejdůležitější, je samozřejmě skvělý tým! 🙂

Jaké máš vize do budoucna?

Současnou mojí vizí je, aby se nám opravdu podařilo pomoci naplnit vizi Handicap Fitness. A pak se uvidí. Doufám, že se nám podaří vydat aplikaci Adventurer, se kterou pomůžeme všem cestovatelům objevovat nová dobrodružství a co se týče další výzvy, rád bych zkusil letošní zimu Wim Hof výstup na Sněžku jen v kraťasech, tak uvidíme.

Kategorie: Magazín

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Studium na Smaragdovém ostrově

Studium ve Velké Británii bylo zásadně ovlivněno Brexitem. Dříve snadno dostupné a výhodné britské vládní půjčky už jsou minulostí a tamní studium se tak bohužel stalo pro většinu studentů téměř nedosažitelné. Naštěstí ale existuje zajímavá alternativa, která nemá tak daleko od Spojeného království. Studium v Irsku. Více

Kam vyrazit, než nám znovu otevřou kulturáky

Jaro začíná pomalu vystrkovat růžky a konečně přichází naděje. Zima už snad definitivně skončila a je načase zase začít žít. A jak jinak začít žít než kulturou? Dneska vám přinášíme tipy na to, co podniknout, když už vás nebaví sedět doma. Více

Studium v Anglii za stávajících podmínek financování je pro letošní maturanty přeci jen dostupné

V listopadu jsme vás informovali o možnosti rychlého předvánoční výletu, abyste v Anglii mohli studovat za stejných podmínek i po skončení přechodného období. Jak se ale ukazuje, naděje svítá i pro letošní maturanty, kteří dobrodružnou výpravu před koncem roku nestihli. Tentokrát už ale opravdu úplně naposledy. Více

Na cestu kolem světa alespoň na filmovém plátně

Taky už se nemůžete dočkat, až si sbalíte krosnu, nasadíte pohorky a vyrazíte někam hodně daleko? Cestování teď musí chybět úplně každému, i těm, co byli v životě nejdál na Mácháči. Nám už se po něm stýská. A tak vás dneska vezmeme na cesty alespoň na filmovém plátně. Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz