(Po-Pá: 9-15)

Rok cestování nebo práce v zahraničí mezi střední a vysokou školou nebo třeba po bakaláři. Jak je „Gap Year“ typický pro USA a Británii, tak v Česku je stále záležitostí menšiny. Proč bychom to chtěli změnit?

Co je to Gap Year?

Gap Year je delší doba, na kterou si vezme student „volno“ od školy. Typicky je to rok, kdy odjede do zahraničí např. po složení zkoušek. Během tohoto časového období většinou cestuje, nebo se věnuje dobrovolné činnosti v rozvojových zemích nebo pracuje.

Gap year

Proč bys měl udělat to samé?

Ve škole jsi už od svých 6 let. Právě jsi odmaturoval, nebo máš za sebou i bakaláře. To je hodně dlouhá doba. Možná si říkáš, že je na čase změna, možná na sobě už pociťuješ příznaky vyhoření a únavy. Rok volna tě znovu nabije energií tak, že přijedeš jako nový člověk.

Stále nám nevěříš?

Zde jsou hlavní důvody, které lidi uvádějí, proč byl Gap Year to nejlepší v životě, co zatím udělali:

1. Stane se z tebe lepší student

Ještě si ani nevyjel a my už tě cpeme zpátky do školy. Na cestách si uvědomíš, jak je vzdělávání cenné. A to, že ho máme v ČR zadarmo, je ve světě velmi výjimečné. Třeba budeš učit děti angličtinu v některé zemi. Uvidíš, jak budou každý den hltat vše, co jim budeš říkat. Nebo budeš pracovat v kavárně v Londýně a potkáš mnoho lidí z různých profesí, kteří tě budou inspirovat.

Až se vrátíš, sám uvidíš, že změny budou k dobrému. Americké výzkumy to potvrzují.

2. Uvědomíš si, co chceš v životě dělat a co je v životě důležité

Rok pryč ti dá velký nadhled. Na věci se začneš dívat z jiného úhlu a odprostíš se od názorů své rodiny a přátel. Nebo se naopak utvrdíš v tom, co už děláš. Obě varianty jsou pro tebe v životě zásadní a Gap Year je jeden ze způsobů, který ti pomůže najít správnou cestu.

3. Naučíš se toleranci a strach už pro tebe nebude překážkou

Rok mezi cizími lidmi a na neznámých vzdálených místech. Zní to strašidelně, ale která nová věc tak nezní? 🙂 Jak uvádí jedna česká cestovatelka (blog Potkáme se ve vlaku), strach je to, co nás v životě nejvíc limituje. Uvědomila si to také během svého Gap Year a následných cestách během zaměstnání. Budeš potkávat lidi, kteří jsou naprosto jiní než jsi ty, a budeš se muset s nimi naučit vyjít. Která škola tě tohle naučí?

4. Najdeš si skvělé přátele

To souvisí i s bodem 3. Uvědomíš si, že cestovatel je typ osobnosti. A potkáš jich opravdu hodně. S některými strávíš jen pár hodin, s některými z nich zůstaneš v kontaktu i poté, co se vaše cesty rozejdou. Nebude překvapením, že se v budoucnu někde na naší Zemi opět setkáte.

5. Gap Year je skvělá položka do životopisu

Dobří zaměstnavatelé si uvědomují, jak moc mladé lidi Gap Year posunul v životě. V jejich ambicích, prioritách i přístupu k práci. Proto se neboj. To, že sis sám našel práci v Londýně nebo v Kanadě (my ti s tím pomůžeme, stejně jsme pomohli stovkám dalších studentů), tě vyšvihne nad ostatní kandidáty.

Rok pryč tě změní. To ti zaručujeme. Ale bude to vždy k dobrému. To, že sis tento článek přečetl, znamená, že už o tom uvažuješ. Co víc potřebuješ?

[regbutton text=“Registrovat“]

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Brigáda v Německu aneb skvělé léto u Bavorského moře

Po své první pracovní zkušenosti v Sasku jsem se rozhodl strávit léto v Bavorsku, které mě dlouhodobě lákalo moderními městy,… Více

Život v horách a kanadský roadtrip

Znáte takový ten pocit, kdy se ocitáte na místě, kde se vám zatajuje dech a chce se vám plakat štěstím?… Více

Jak jsem si zkusila tři různé práce u jezera Lago di Idro

Pokud váháte nad prací v zahraničí, tak tenhle článek je právě pro vás. V tomto článku bych vás ráda seznámila… Více

Jak jsem odjela do Kanady s batohem na půl roku a zůstala dalších 7 let

Ahoj, jsem Markéta a od malička miluju cestování a poznávání nových kultur a zemí. Ráda plánuji, takže spousta mých cest… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz