(Po-Pá: 9-15)

Několik statistik ukazuje, že v dnešní době cestují holky samy více než kluci. Ačkoli se může zdát, že to můžeme mít v mnoha ohledech na cestách těžší, nemusí tomu tak být. Co očekávat a na co se připravit, když jedeš do světa úplně sama, bez kamarádů, rodiny či přítele?

1. Neplánuj, ale improvizuj

Před tím, než pojedeš, zjisti si všechno nejnutnější – od zvyků, dress-code, počasí a dopravy po internet v telefonu nebo platbu v hotovosti. Není na škodu si zabookovat předem ubytování, pokud jsi ale jako já a máš ráda volnost v rozhodování, udělej to jen na prvních pár dní. Co kdyby si totiž potkala super partu lidí, ke kterým by ses chtěla připojit? Udělej si taky plán, co (ne)chceš vidět a zažít, ale započítej do svého itineráře i nějakých pár dní na spontánní výlety a aktivity.

2. Postav se svému strachu

Bojíš se mluvit cizím jazykem nebo se máš strach z oslovování cizích lidí? Tohle jsou přesně momenty, které tě donutí překonávat různé bariéry, které si často vytváříme jen ve svých hlavách. Když se těmhle věcem postavíš tváří v tvář, zjistíš že ty obavy byly naprosto zbytečné.

Společnost vám vždycky bude dělat přinejmenším váš batoh.

3. (U)žít sama se sebou

Já jsem člověk, který je velmi společenský a být sama se bojím. Proto, když jsem rozhodla vyjet na svůj tříměsíční výlet skrz Střední Ameriku úplně sama, byla jsem z toho zděšená. Nejúžasnější ale bylo zjištění, že být sama se sebou je vlastně bezva. Mě osobně cesty na vlastní pěst naučily užívat si čas, který mám sama pro sebe. Ať už chci cvičit, číst nebo chodit po horách, mít rozhodnutí ve vlastních rukách je občas prostě nedocenitelné. Navíc, člověk po cestě vždycky potká tolik lidí, že si nakonec přeje mít chvilku pro sebe. Což na hostelech dost často ani nejde.

4. Nebuď zbytečně vyzývavá.

Já vždycky říkám, že hlavní důvod, proč se mi na mých cestách stopem nic nestalo bylo to, že jsem nevypadala moc přitažlivě.  Moc se nemalovat a nevonět. Trochu to přeháním, ale tak nějak jsem se tímhle řídila. Do velké míry to samozřejmě platí i pro nestopařky. Žádné krátké sukně, odvážné výstřihy nebo příliš výrazný make-up. Místo toho velké volné kalhoty, brýle, rozcuchaný drdol. Pokud se zrovna neživíš Instagramem, tak nadměrná vyzývavá pozornost je spíš na škodu. Nejideálnější je, co nejvíc se podobat místním a jejich zvykům. Dražší náušnice, řetízky a hodinky nech určitě doma.

Trapas? Ten se vám nestane - nikdo vás totiž nezná.

5. Šestý smysl nebo-li intuice

Věřím, že my holky máme tenhle vnitřní pocit velmi vyvinutý. Snažme se mu tedy naslouchat. Ať už se jedná o jídlo, které zvláštně voní, člověka, s kterým se zapovídáš na ulici a zve tě k sobě domů, nebo o to, jestli někam vyrazit nebo odpočívat. Intuice (podle mě a mých zkušeností) nelže a dá se podle ní v různých situacích velmi dobře rozhodnout. Cestování sama tě taky naučí s tímhle vnitřním hlasem víc pracovat a spoléhat se sama na sebe.

6. Propoj se s ostatními

Pokud cestuješ sama, jen protože ostatní nemůžou nebo nemají čas, existuje spousta cestovatelských platforem, kde najdeš tisíce lidí, kteří se k tobě na tvých cestách rádi připojí nebo ti alespoň ukážou oblíbená místa a poradí ti. Facebook, Couchsurfing i Instagram. Dnešní svět je až neuvěřitelně propojený a cestovatelé pomáhají jiným cestovatelům, i když se třeba nikdy neviděli. Například mě takto hostil několik dní kurdský kamarád mé české kamarádky v tureckém Mardínu, kterého jsem nikdy předtím neviděla.

7. Seznamovací místa

Pokud cestuješ sama, doporučuju místo Airbnb a hotelů zvolit spíš hostel, kde poznáš další solo cestovatele. Pozor, ne každý hostel je social-friendly. Pokud se chceš seznámit, určitě se pozorně dívej na reviews jednotlivých hostelů. Některé jsou klidnější, jiné naopak pořádají pravidelně různé akce jako kurzy vaření nebo Pub Crawl (putování po různých podnicích pozn.red.). Podívej se taky po různých Free Walking Tours, které jsou téměř v každém městě. Zkus mrknout i na Couchsurfing eventy v daném místě.

Při solo cestování vás nemá kdo fotit - ale s tím si taky snadno poradíte.

8. Po setmění nebuď sama

Na cestách se vždy snažím mít před setměním zajištěné ubytovaní. V některých destinacích se nedoporučuje po setmění ani cestovat autobusem nebo autem. Pokud se jinak nedá, zkus alespoň nebýt sama. Místo chůze pěšky, zvol raději Uber než taxi. A nezapomeň na pepřák, jen pro jistotu.

9. YesLady

Buď všemu otevřená a říkej ano. Cestování s sebou přináší bláznivé situace, do kterých by ses pravděpodobně v běžném životě nedostala a častokrát z těch nejhorších a nejšílenějších nápadů vznikají ty nejlepší vzpomínky. Navíc, na cestách se můžeš objevit na místech, kam se už nikdy nemusíš vrátit, takže v případě nějakého trapasu tě nikdo už neuvidí. Pozor! Neříkej ale yes na každý drink či alkoholový nápoj. Opít se v cizí zemi s lidmi, které znáš krátce může být riskantní.

10. Zůstaň v kontaktu

Není nutné se hlásit po každém jídle, ani každý den, ale je důležité, aby tvoji nejbližší věděli alespoň zhruba tvůj itinerář. Je to pro jejich klid a pro tvoje bezpečí.

Zůstaň otevřená, informovaná, sebejistá a hlavně svá! Nezapomeň, pokud nejde o život, jde o h***o. ?

Kategorie: Magazín

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Studium na Smaragdovém ostrově

Studium ve Velké Británii bylo zásadně ovlivněno Brexitem. Dříve snadno dostupné a výhodné britské vládní půjčky už jsou minulostí a tamní studium se tak bohužel stalo pro většinu studentů téměř nedosažitelné. Naštěstí ale existuje zajímavá alternativa, která nemá tak daleko od Spojeného království. Studium v Irsku. Více

Kam vyrazit, než nám znovu otevřou kulturáky

Jaro začíná pomalu vystrkovat růžky a konečně přichází naděje. Zima už snad definitivně skončila a je načase zase začít žít. A jak jinak začít žít než kulturou? Dneska vám přinášíme tipy na to, co podniknout, když už vás nebaví sedět doma. Více

Studium v Anglii za stávajících podmínek financování je pro letošní maturanty přeci jen dostupné

V listopadu jsme vás informovali o možnosti rychlého předvánoční výletu, abyste v Anglii mohli studovat za stejných podmínek i po skončení přechodného období. Jak se ale ukazuje, naděje svítá i pro letošní maturanty, kteří dobrodružnou výpravu před koncem roku nestihli. Tentokrát už ale opravdu úplně naposledy. Více

Na cestu kolem světa alespoň na filmovém plátně

Taky už se nemůžete dočkat, až si sbalíte krosnu, nasadíte pohorky a vyrazíte někam hodně daleko? Cestování teď musí chybět úplně každému, i těm, co byli v životě nejdál na Mácháči. Nám už se po něm stýská. A tak vás dneska vezmeme na cesty alespoň na filmovém plátně. Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz