(Po-Pá: 9-15)

Po své první pracovní zkušenosti v Sasku jsem se rozhodl strávit léto v Bavorsku, které mě dlouhodobě lákalo moderními městy, krásnou přírodou i rozmanitými pracovními nabídkami pro letní sezónu.

Zvolil jsem práci na cca 2,5 měsíce na pozici číšníka v kempu u jezera Chiemsee, známého také jako Bavorské moře, ležícího kousek od hranic s Rakouskem. S prací v gastronomii jsem mě, díky předchozím brigádám, bohaté zkušenosti. Velkým plusem bylo zajištěné ubytování a stravování přímo v kempu.

Jan na brigádě v Německu

Gastro je zábava i záhul

Ačkoliv první dny byly kvůli adaptaci náročnější, na práci v místním prostředí jsem si rychle zvykl. Velmi mi k tomu pomohly i předchozí zkušenosti. Nebyl problém se domluvit s hosty ani s kolegy. Příjemným bonusem byla kolegyně z České republiky a kemp také často navštěvovali čeští hosté.

Měl jsem na starosti svůj úsek restaurace a vlastní systém kasírování. Díky tomu jsem si také mohl nechat veškerá svá dýška, která zajímavě navýšila můj plat 🙂

Práce v Německu

Když je sezóna v plném proudu, je potřeba v gastronomii počítat s určitým stresem a také s tím, že se Němci rádi baví. Všechno se ale dá díky týmové spolupráci krásně zvládnout.

V posledních dnech svého pobytu jsem také vypomáhal v kiosku, kde se hostům podávala snídaně a občerstvení.

Práce v Německu

Jsi jedním z nás!

Pokud bych měl vypíchnout hlavní rozdíl oproti podobné brigádě v Česku, pak je to velká míra zodpovědnosti a důvěry, kterou zde od zaměstnavatele dostanete. To mě samotného velmi překvapilo.

I přes to, že nepocházíte z Německa, budete vnímáni jako plnohodnotný týmový hráč.

Obě mé brigády v Německu také spojovala vstřícnost a ochota zaměstnavatele, rychlé řešení problému a sympatický styl: „Kein Thema“ (žádný problém).

Práce v Německu

A kam, když je volno? Třeba do Mnichova…

Vždy jednou týdně jsem měl volný den, tzv. „Ruhetag“, který jsem pokaždé využil pro cestování. Z přilehlého romantického města Prien je snadné vlakové spojení do nejrůznějších lokalit.

Několikrát jsem navštívil Mnichov, který jsem si zamiloval a plánuji se sem brzy znovu vrátit.

Samotné jezero Chiemsee je skvělé ke koupání a další relaxaci.

Na sklonku léta jsme také s kolegy vyrazili do lanového parku kousek od kempu, který mohu doporučit.

Že jsou Němci odtažití?

Co mě na práci a pobytu v Německu nejvíce oslovilo? Kromě vysokých výdělků také vstřícnost a ochota místních lidí a celkové německé prostředí, v tomto případě také obohacené bavorskou kulturou. Opět jsem se také mohl přesvědčit, že jsou Němci v mnoha ohledech více pozitivní a usměvaví než Češi.

Vždy mě potěšilo, když se mě hosté ptali, odkud pocházím („Francie? Nizozemsko? Ne, já jsem z České republiky“), co studuji a nezapomněli ani pochválit mou němčinu. 😊

Všem doporučuji práci v Německu vyzkoušet. Věřte, že zažijete skvělé léto, vyděláte si zajímavé peníze a domů se vrátíte nabytí zkušenostmi a zážitky.

Poděkování patří koordinátorce Monice, která mě na cestu do Německa vybavila užitečnými informacemi a byla vždy ochotná poradit.

Jan

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Jak jsem si zkusila tři různé práce u jezera Lago di Idro

Pokud váháte nad prací v zahraničí, tak tenhle článek je právě pro vás. V tomto článku bych vás ráda seznámila… Více

Jak jsem odjela do Kanady s batohem na půl roku a zůstala dalších 7 let

Ahoj, jsem Markéta a od malička miluju cestování a poznávání nových kultur a zemí. Ráda plánuji, takže spousta mých cest… Více

Práce na Mallorce: Nekonečný přísun slunce a pozitivní energie

Pro úvod začnu tím, že jsem nikdy nebyla osoba, která by se viděla právě v hotelnictví, věděla jsem ale, že… Více

Letní brigáda v prázdninové vesničce u Baltského moře

Brigáda v Čechách není pro tebe? Mezi nejkrásnější místa v Německu patří bezpochyby pobřeží Baltského moře. Právě tam se nachází… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz