(Po-Pá: 9-15)

Jaro je v rozpuku a to znamená, že i v deštivém Holandsku se roztrhala mlha a šedivá zima se proměnila ve slunný a rozkvetlý ráj. Jaro je mým oblíbeným obdobím na výlety po Holandsku, jelikož holandské jaro je opravdu krásné – slunce, barevné tulipány, kam se podíváš, jezdění na kole na čerstvém vzduchu rozkvetlými alejemi a malebnými ulicemi. V tomto článku vám dám tipy na 4 z mých oblíbených destinací na jarní výlety po Holandsku, abyste si tuhle atmosféru mohli taky užít!

Slunný Utrecht s kánoemi

Jedním z mých nejoblíbenějších holandských měst, plným malebných uliček a propleteným kanály, je Utrecht. Toto město mě oslovilo hlavně svou atmosférou, která je velmi útulná ale zároveň svěží a živá.

výlety Holandsko, město Ultrecht

Ve slunečné sobotní ráno jsme se s kamarády sebrali a vyrazili vlakem do Utrechtu. Všude bylo plno lidí a slunce a Holanďanů sedících venku na terasách, jakož je v Holandsku zvykem v každý neobvykle slunečný den. Vzduch voněl svěže blížícím se létem. Den jsme strávili objevováním uliček s malebnými kavárnami a stánky s pokrmy v centru Utrechtu a vyhříváním se na slunci v blízkosti kanálů plných plavidel. Nálada byla skvělá, ulice živé, a cítili jsme se pod modrým nebem volně. Jedním ze skvělých nápadů bylo také vydat se na kánoe. Za dobrou cenu si je můžete vypůjčit, a pak se vydat prozkoumávat kanály Utrechtu na vlastní pěst. Navíc kolem kanálů to žije, mají zde i malé hospůdky které lemují vodu a můžete se u nich zastavit se svým plavidlem a koupit si občerstvení.

výlety Holandnsko, město Ultrecht

Utrecht jinak: večer s osvětlenými kanály

Buďto jako další výlet, anebo pokud vám zbývá energie, doporučuji zažít Utrecht i po soumraku. Kolem kanálů je spoustu světýlek a město má útulnou atmosféru, ideální pro procházku kolem kanálů. Dole u kanálů je i mnoho barů a hospůdek, kde můžete posedět a užít si tu magickou atmosféru.

Holandsko večerní kanál

Majestátní Den Haag

Den Haag není pouze velikánem s politickou důležitostí, ale také městem, které toho hodně nabízí pro cestovatele. Jeho krásné a vznešené centrum je protkané zajímavými stavbami a památkami a z jeho pobřeží si potom můžete vychutnat výhledy jak na město a jeho infrastrukturu, tak i do dálek Severního moře.

Město Den Haag

Holandské moře: radost a vítr ve vlasech

K holandskému pobřeží Severního moře se ráda vracím. I přes větší vlny a celkem studenou vodu je u moře v Holandsku krásně. Zvláště duny přidávají pobřežní krajině na kráse, všude je plno písku a mušlí, a Holanďané si pláží a moře užívají naplno, takže všude můžete vidět pikniky a pouštění draků. Můj tip je výlet na pláž zkombinovat s výletem do Haagu či výletem za tulipány – a určitě nezapomenout na piknikovou deku.

pláž v Holandsku

Barevná tulipánová pole

Třešničkou na konec jsou holandské tulipány. Duben je obdobím, kdy tento barevný symbol Holandska kvete nejvíce, přičemž období květu končí v půlce května. Turistická atrakce, která však dle mého mínění za to i přes to klišé naprosto stojí. Zvláště pro milovníky květin, jelikož tulipány jsou tu opravdu krásné.

tulipánové pole Holandsko

Pár cestovních tipů na závěr

Pro cesty po Holandsku se určitě vyplatí využít pár tipů, které vám cestování usnadní. Pro dopravu vlakem ve skupině se vyplatí si pořídit skupinovou jízdenku v NS aplikaci, která vám výrazně ušetří cestovní výdaje – jen pozor, platí pouze v “off-peak hours”, tedy mimo dopravní špičku. A jelikož je Holandsko vskutku “a cycling culture”, ve většině větších měst je možnost si levně vypůjčit kola, třeba s aplikací Donkey Republic. V Haagu jsme se tak například dostali z centra na pláž rychleji a levněji než s veřejnou dopravou, a máte k tomu i hezký výhled a zážitek navíc.

Tohle byly mé tipy na jarní cesty po Holandsku. Doufám, že kdo vyrazí na cesty, tak úspěšně unikne občasnému nevyzpytatelnému dešti a užije si naplno krásy jarního Holandska.

Tak šťastnou cestu!

Markéta

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Koordinátor/ka programu Studium v zahraničí (flexibilní, smysluplná práce z domova)

Abychom v CZECH-US mohli plnit ještě více cestovatelských snů, potřebujeme k tomu lidi, kteří jsou na stejné vlně jako my. Které baví,… Více

5 zajímavostí na Irsku, kterých si všimneš, až když tam žiješ

Když přijedete do jakékoli země pouze na týdenní dovolenou, zanechá ve vás spoustu pocitů a dojmů. Většinou projdete hlavní turistické… Více

Rychlokurz irského slangu: Buď ready na tvůj studijní pobyt!

Máte obavy, že byste po vycestování do Irska nerozuměli zdejší angličtině? Rozhodně nejste sami, irský přízvuk a specifické hovorové výrazy… Více

Zjisti víc o možnostech kombinace studia a práce v Irsku | Video

Děsí tě finanční náročnost vysokoškolského studia v Irsku? Teď už nemusí. Poslechni si záznam webináře, kde ti představíme náš nový… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz