(Po-Pá: 9-15)

PROČ STUDOVAT V ZAHRANIČÍ

Nejlepší investicí mladého člověk je ta sama do sebe. Proto studujeme, snažíme se vzdělávat pomocí různých kurzů a neustále na sebe pracujeme. Obzvláště v dnešní době, kdy samotný titul už nemá u zaměstnavatelů takovou váhu, je potřeba najít jiné způsoby, jak se odlišit od průměru. Jednou z takových možností je zahraniční zkušenost, ideálně už v době studia. Kdo to zvládne, dává jasně najevo, že dokázal
překonat počáteční strach z neznámého, vykročil mimo svoji komfortní zónu a zároveň si rozšířil obzory.

Z vlastní zkušenosti mohu říct, že se člověk najednou ocitá v jiném světě. Odlišná kultura, rozdílné názory a hodnoty, to všechno mě přinutilo k zamyšlení a uvědomění si, jak malá ta naše Česká republika vlastně je. Dnešní doba přináší téměř neomezené možnosti. Toto jsou nejčastější způsoby, jak si užít cizí kraje během studentských let:

1. STUDIUM NA ZAHRANIČNÍ UNIVERZITĚ

Stejně jako se podávají přihlášky na tuzemské vysoké školy, je možné se hlásit i do zahraničí. Mezi českými studenty jsou nejpopulárnější univerzity v Dánsku, Holandsku a Velké Británii, nicméně fantazii se meze nekladou a znám i pár studentů, kteří šli po střední studovat do Japonska. Určitě bych doporučil zkontrolovat data pro přidání přihlášek, ta se často liší od uzávěrky v Čechách na konci března. S tímto
typem studia rovněž pomáhají specializované agentury, které ti pomohou s celým procesem od podání přihlášky po zajištění ubytování na místě.

2. ERASMUS+

Když budeš chtít, můžeš si ze školy udělat takovou soukromou cestovní kancelář a zároveň se ti čas strávený v zahraničí bude počítat do studia. Program Erasmus+ navazuje na populární Erasmus – jedná se o program Evropské unie na podporu vzdělávání. Na stránkách svojí vysoké školy najdeš seznam partnerských škol, kde si stačí vybrat podle svého gusta, vyplnit přihlášku a můžeš začít balit kufry.

Studium je pak většinou na jeden semestr a získané kredity se mohou započítat to studijního plánu tady u nás. Když je člověk šikovný, dá se takových semestrálních výjezdů zvládnout za studium více.

3. BILATERÁRNÍ DOHODY

Pokud tvá vysněná škola není v Evropě, nic není ztraceno. Vysoké školy uzavírají vlastní partnerství s univerzitami po celém světě, kdy se určitý počet studentů mezi školami „vymění“. Nejčastěji se jedná o školy v USA nebo právě v Japonsku. Dobrou zprávou je, že školy na tyto pobyty přispívají formou stipendia.

4. LETNÍ ŠKOLY

Pro někoho je semestr dlouhá doba a přesto by chtěl okusit jinou zemi – i pro ty existuje řešení. Univerzity pořádají přes léto na svých kampusech letní školy, většinou na dva týdny, kdy studenti absolvují intenzivní verzi jednoho či více předmětů daného zaměření. Získané kredity je pak možné uplatnit při standartním studiu.

JAK JE TO S FINANCOVÁNÍM?

Ať už se chystáte do zahraničí na pár měsíců nebo na dlouhé roky, je dobré najít si dobrou banku, která se vám pomůže s finanční stránkou. Základem pro bezproblémový studijní zážitek v zahraničí je pohoda – a nic člověku nepomůže víc než vědomí, že má finance vyřešené.

Mezi absolutní špičku patří Komerční banka, konkrétně jejich produkty pro mladé a to včetně čerstvé novinky – vedení účtu G2.2 od Komerčky. Pojďme se na něj podívat podrobněji.

ÚČET G2.2 OD KOMERČKY

Vedení účtu je zdarma, včetně veškerých elektronických příchozích a odchozích úhrad v Kč. Ideální pro běžné fungování tady u nás. Studenti navíc dostanou bonus 350 Kč, stačí mít platný ISIC průkaz vydaný v ČR – a řekněme si upřímně, kdo ti dneska dá peníze jen tak?

K účtu G2.2 se dá zdarma sjednat ještě účet další, cizoměnový. Ten je při studiu v zahraničí nezbytný, obzvláštně pokud máš nárok na stipendia (prospěchová nebo i ubytovací jako zahraniční student). Cizoměnové účty jsou vedené buď v EUR nebo v USD.

Důležitou informací je, že příchozí a odchozí úhrady SEPA (platby v rámci EU) jsou za pouhých 6 korun – normálně jsou poplatky násobně vyšší. K účtu v Kč si lze za určitých podmínek sjednat přečerpání až do 5 000 Kč bez úroků a dalších poplatků. Další pojistka, když budeš potřebovat pokrýt nečekané výdaje
nebo se opozdí výplata.

Ke každému účtu ti poskytneme zdarma debetní kartu G2 s vlastním designem – věř mi, za ty překvapené pohledy při platbě kartou to stojí. Já třeba platím kartou s Batmanem! V případě embosované G2 karty vybíráš hotovost z bankomatů KB bez poplatků a navíc máš jeden výběr měsíčně v zahraničí zdarma.

Nebo si můžeš vybrat debetní kartu Zlatá karta (za 100 korun měsíčně), která nabízí další výhody. Zlatá karta přináší výběry hotovosti zdarma nejen ve všech bankomatech v ČR ale i po celém světě! Dále je součástí Zlaté karty i nadstandardní cestovní pojištění (o starost méně, když jsi v zahraničích často) a pokud máš auto nebo motorku, tak jsou v ceně i asistenční služby pro motoristy po celé Evropě. Výhodou je, že se nevážou na konkrétní vozidla, ale na osobu, která řídí. Platí tedy i na auta z půjčovny.

Další informace naleznete na www.kb.cz/g2

Kategorie: Magazín

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Studium na Smaragdovém ostrově

Studium ve Velké Británii bylo zásadně ovlivněno Brexitem. Dříve snadno dostupné a výhodné britské vládní půjčky už jsou minulostí a tamní studium se tak bohužel stalo pro většinu studentů téměř nedosažitelné. Naštěstí ale existuje zajímavá alternativa, která nemá tak daleko od Spojeného království. Studium v Irsku. Více

Kam vyrazit, než nám znovu otevřou kulturáky

Jaro začíná pomalu vystrkovat růžky a konečně přichází naděje. Zima už snad definitivně skončila a je načase zase začít žít. A jak jinak začít žít než kulturou? Dneska vám přinášíme tipy na to, co podniknout, když už vás nebaví sedět doma. Více

Studium v Anglii za stávajících podmínek financování je pro letošní maturanty přeci jen dostupné

V listopadu jsme vás informovali o možnosti rychlého předvánoční výletu, abyste v Anglii mohli studovat za stejných podmínek i po skončení přechodného období. Jak se ale ukazuje, naděje svítá i pro letošní maturanty, kteří dobrodružnou výpravu před koncem roku nestihli. Tentokrát už ale opravdu úplně naposledy. Více

Na cestu kolem světa alespoň na filmovém plátně

Taky už se nemůžete dočkat, až si sbalíte krosnu, nasadíte pohorky a vyrazíte někam hodně daleko? Cestování teď musí chybět úplně každému, i těm, co byli v životě nejdál na Mácháči. Nám už se po něm stýská. A tak vás dneska vezmeme na cesty alespoň na filmovém plátně. Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz