(Po-Pá: 9-15)

Jaký je hlavní koncept projektu Cestology aneb cestománie pro mladé?

Projekt Cestology je hlavně o vlogách, který mají poskytovat zábavnou formou informace typu kde, kdo, co, jak a za kolik. Snažím se to pojmout hlavně informativně s vtipnou pointou. Nad tou ale moc nepřemýšlím, někdy tam ten vtip je, jindy zkrátka ne.

Proč ses rozhodl točit vlogy?

Už asi od roku 2015 jsem si točil videodeníček z cest, který nikde není zveřejněný. Mám ho jenom pro sebe na soukromém kanále YouTube. Když jsem se potom rozhodoval, co by mě bavilo dělat, napadlo mě právě točení vlogů. Myslím si, že když někdo dělá něco dlouho a nezištně, je to známka toho, že ho to baví. Tak jsem to zkusil oficiálně. Dneska je tomu už něco málo přes rok, co vlogy točím.

Máš, ať už v zahraničí nebo v Česku, nějakou inspiraci co se týče cestovatelských vlogů nebo blogů?

Abych byl upřímný, tak vlastně ani nemám. Nějakou dobu jsem sledoval mladého Kanaďana  Lost LeBlanca, který je pro mě nejznámějším cestovatelským youtuberem. Jinak jsem sledoval vždycky jenom Cayseyho (Casey Neistat, pozn.red.), který je za mě asi nejlepším vlogerem. Nikdy jsem nesledoval jiné nejznámější cestovní vlogery, to šlo vždycky nějak mimo mě.

Na internetu funguje i blog, kde ale nemáš vlastní příspěvky. Uvažoval jsi někdy o psaní článků místo točení videí.

Internetová doména new.cestology.cz je spíš jakousi mojí rychlou vizitkou, která diváky přesměruje na můj vlogový kanál. O psaní jsem nikdy moc nepřemýšlel.

Zaměřuješ se tedy spíše na audiovizuální stránku?

To bych asi takhle neřekl. Nepřemýšlel jsem o psaní blogu, ale zároveň si ani nemyslím, že bych byl vizuál. Moje vlogy nemají být primárně o úchvatných záběrech, ale jsou spíše orientovány na informace. Snažím se to dělat polopatě, aby každý pochopil, že když chce, tak cestovat může.

Součástí Cestology je i projekt Cestolidi. Jaký je jeho hlavní cíl?

Projekt vznikl v létě a jeho účelem byl založit poradnu a seznamku pro mladý, kde si lidi budou mezi sebou radit nebo nabízet spoluúčast na výletech. Tak jsem založil skupinu na Facebooku. Podobná skupina už tam funguje, ale je na ní přes osmdesát tisíc lidí. Stalo se z ní spíše takové smetiště. Projekt jsem tedy chtěl udělat tak, aby to znova bylo o hledání parťáků na cesty a udílení cestovních rad namísto propagování mých vlastních projektů. A to se tak nějak teď daří. Momentálně je na stránce přes tisíc lidí.

Máš ohlasy, že se Cestolidi scházejí a cestují společně?

Ano, už jsem viděl pár fotek, že cestovali společně. Sám jsem dělal cestolidi party, kde se nás potkalo asi třicet. Popovídali jsme si o cestování, bylo to super.

Jaká je tvoje oblíbená destinace?

Určitě všude, kde je teplo. Já nejsem moc na zimu, takže jsem spokojený tam, kde je teplo. Ideálně ještě u moře. Zajímavý je pro mě Karibik, tam jsem měl šanci se podívat v rámci projektu Work and Travel. Super je taky Západní pobřeží, kde je to ale spíše o přírodě než o moři. Krásně je i na ostrovech ve východní Asii, kde je i velká výhoda, že je to levný.

Vzpomínáš si na úplně první cestu?

Vzhledem k tomu, že jsem Čech, tak bych řekl, že to bylo určitě do Chorvatska (smích). Když jsem byl malý, tak můj táta podnikal dlouho ve Španělsku, takže bych řekl, že Španělsko bylo také jednou z prvních zemí, co jsem navštívil. Jezdil jsem za tátou do Španělska o prázdninách. Španělsko mi tak nějak zůstalo v srdci, protože se mi líbí španělský lifestyle, jídlo i španělština. Španělsko je taková moje evropská srdcovka.

Kdy jsi poprvé cestoval sám?

Když pominu eurovíkendy s kamarády a přítelkyní, tak to asi byla Amerika přes projekt Work and Travel, tam jsem jel poprvé na delší dobu sám. Rád bych řekl, že cestuju sám, ale zatím se mi v podstatě vždycky stalo, že jsem buď hned na začátku cest někoho potkal, nebo se ke mně v průběhu cesty někdo přidal.

Na Work and Travel jsi byl kde?

Projektu Work and Travel jsem se účastnil už třikrát, byl jsem v Jižní Karolíně a vždycky jsem dělal plavčíka. Další cestu už neplánuju. Nejsem ani student a navíc by mi další cesta už nedala tolik, jako ty tři předchozí. (Na to jak vypadá běžný den plavčíka na Work and Travel se můžete podívat na Kryštofově YouTube kanále Cestology, pozn. red.)

Kromě Work and Travel si na svých cestách vyděláváš?

Teď když někam jedu, tak se tam hlavně věnuju vlogování. Takže pro mě je cestování momentálně spojené s kamerou v ruce. To zabere hodně času, zatím to ale není úplně na uživení. Kromě Work and Travel jsem na cestách nepracoval. Dneska samozřejmě uděláš hodně práce na počítači, ale v budoucnu bych rád vyzkoušel třeba práci v hostelu.

Co děláš mimo cestování?

Hodně rád sportuju a hýbu se. Často tedy bývám ve fitku nebo na hrazdách. Nejvíc mě baví posilování s vlastní vahou. I na cestách rád sportuju, lákají mě podobné aktivity jako surfování nebo seskoky padákem. Ale to je už spíše o zážitcích, než že bych vyloženě jel za určitým sportem. Jinak se moje práce točí okolo filmu v oblasti produkce.

S jakým vybavením jezdíš na cesty?

Nejčastěji jezdím jenom s batůžkem, ve kterém je jenom počítač, foťák, základní hygiena, dvě trička a plavky a brýle. To je totiž můj nejoblíbenější outfit. Žabky, plavky a sluneční brýle. Studené země mě moc nelákají, ale rád bych viděl polární záři, takže jednou budu muset vyrazit i do zimy.

Pociťuješ na cestách, kde se třeba nemluví anglicky, jazykové bariéry?

Vlastně ani ne. Přijde mi, že člověk se vždycky domluví anglicky. Třeba v jihovýchodní Asii lidi moc anglicky neumí, ale člověk se vždycky nějak rukama nohama domluví. Nikdy jsem neměl žádný větší problém. Spousta lidí se bojí, že třeba neumí dostatečně anglicky. Ale na Work and Travel jsem potkal spoustu lidí, kteří neuměli anglicky skoro vůbec. I tak jedou a nějak se domluví. Pokrok je pak hodně vidět a to je super.

Na závěr ještě jedna klasická otázka pro cestovatele. Jaké země plánuješ v budoucnu navštívit?

Jsem si jistý jedním, rozhodně toho plánuju navštívit ještě hodně. Většinou si moc plány dopředu nedělám, rozhoduju se na poslední chvíli. Kdybych ale měl říct některé svoje vysněné destinace, byla by mezi nimi určitě Kuba, Peru nebo Panama a Francouzská Polynésie. Plánuju především cestovat, zatím nepřemýšlím, že bych chtěl žít jinde než v Česku, ale nebráním se. Moje první cesta v roce 2018 bude pravděpodobně do Kambodži.

Kategorie: Magazín

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Studium na Smaragdovém ostrově

Studium ve Velké Británii bylo zásadně ovlivněno Brexitem. Dříve snadno dostupné a výhodné britské vládní půjčky už jsou minulostí a tamní studium se tak bohužel stalo pro většinu studentů téměř nedosažitelné. Naštěstí ale existuje zajímavá alternativa, která nemá tak daleko od Spojeného království. Studium v Irsku. Více

Kam vyrazit, než nám znovu otevřou kulturáky

Jaro začíná pomalu vystrkovat růžky a konečně přichází naděje. Zima už snad definitivně skončila a je načase zase začít žít. A jak jinak začít žít než kulturou? Dneska vám přinášíme tipy na to, co podniknout, když už vás nebaví sedět doma. Více

Studium v Anglii za stávajících podmínek financování je pro letošní maturanty přeci jen dostupné

V listopadu jsme vás informovali o možnosti rychlého předvánoční výletu, abyste v Anglii mohli studovat za stejných podmínek i po skončení přechodného období. Jak se ale ukazuje, naděje svítá i pro letošní maturanty, kteří dobrodružnou výpravu před koncem roku nestihli. Tentokrát už ale opravdu úplně naposledy. Více

Na cestu kolem světa alespoň na filmovém plátně

Taky už se nemůžete dočkat, až si sbalíte krosnu, nasadíte pohorky a vyrazíte někam hodně daleko? Cestování teď musí chybět úplně každému, i těm, co byli v životě nejdál na Mácháči. Nám už se po něm stýská. A tak vás dneska vezmeme na cesty alespoň na filmovém plátně. Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz