(Po-Pá: 9-15)

„Tradice, kdy mladí lidé vyrážejí na zkušenou do světa je stará stovky let.“

Co je to Gap Year

V nejčistší formě to znamená – tady je rok tvého času, pauza před nástupem na vysokou, na magistra nebo do práce, vezmi si ho a dělej si, co chceš. Podle spousty zdrojů se za první takovou etapu považuje cesta amerických dobrovolníků do Etiopie v roce 1967. Ale tradice, kdy mladí lidé vyrážejí na zkušenou do světa, aby dovršili proces dospívání a stali se samostatnými, je stará stovky let.

Bohužel v moderní době se u nás skoro vůbec nebere v úvahu. Možná proto, že je to jiné. Možná proto, že to neodpovídá staré „pravdě“ – dobře se uč, ať máš dobrou práci, bla, bla, bla… Možná proto, že to není procházka růžovou zahradou. Kdo ví…

Já ti jenom říkám, že taková možnost existuje.

„Stará pravda – dobře se uč, ať máš dobrou práci, bla, bla, bla…“

aa2c1b573a86fbc9d33d6b095a7ade0e

Proč si dát pauzu?

Často slyším výmluvu, že už je pozdě. To je ta nejkrásnější věc – nikdy není pozdě. Ať už jsi student před maturou, vysokoškolák, manažerka nebo důchodce, můžeš vyrazit. Samozřejmě, během studia je to jednodušší, nemáš žádné závazky a povinnosti, ale jde to vždy.Proč si tedy hrát s myšlenkou na opuštění bezpečného prostředí a vykročit do neznáma?
Často slyším výmluvu, že už je pozdě. To je ta nejkrásnější věc – nikdy není pozdě. Ať už jsi student před maturou, vysokoškolák, manažerka nebo důchodce, můžeš vyrazit. Samozřejmě, během studia je to jednodušší, nemáš žádné závazky a povinnosti, ale jde to vždy.

  1. Poznáš nové lidi, nové kultury a názory.
  2. Rozšíří se ti obzory – najednou poznáváš nová místa, lidi, situace s mnohem větší frekvencí.
  3. Naučíš se zvládnout těžké situace, a že jich bude – protože prostě musíš a není jiná možnost.
  4. Začneš si víc vážit toho, co máš.
  5. Osamostatníš se.
  6. Začneš žít.

To všechno můžeš získat. Co můžeš ztratit? V podstatě nic. Možná jenom rok života. Ale když půjdeš studovat obor, který tě nebaví, můžeš jich ztratit pět. Řekněme, pouze teoreticky, že se rozhodneš pro roční pauzu. Ale jak ji strávit?

Hike

Tipy na netradiční rok

Hodně záleží na tom, co čekáš těch 365 dní. Finální rozhodnutí je na tobě, tady zmíníme pár nejčastějších způsobů, jak se ten rok dá strávit. Když mi někdo řekne, že neví, co by chtěl v životě dělat nebo že neví, jakou si vybrat školu, poradím vždycky to samé – vyraž do zahraničí. Věřím, že právě taková zkušenost, kdy je člověk sám v cizím prostředí, přinese tu největší hodnotu. Nemluvě o tom, jak moc se zlepšíš se v cizích jazycích. Jaké jsou tedy možnosti?

  1. Jazyková škola/kurz v zahraničí

Asi nejjednodušší variantou je si takový kurz najít a zaplatit. Není to sice největší dobrodružství všech dob, ale člověk vykoukne z ČR a v jazyce se zlepší. Někomu se taková varianta může líbit, ale ještě před tím bych se ho zeptal: „Netroufneš si na víc?“

  1. Stáž v zahraničí

Velké firmy mají propracované intern programy pro mladé lidi a často ti pomůžou s ubytováním přímo na místě. Je to jedinečná příležitost vyzkoušet si během jednoho roku klidně tři čtyři stáže v různých firmách v různých zemích a různých oborech. A tvůj životopis pak bude vypadat luxusně!

  1. Práce v zahraničí

Není to stejné jako stáž? Ne úplně. Stáže bývají neplacené a zaberou většinu tvého času. Jde hlavně o získávání zkušeností. U práce v zahraničí jde o vydělání si nějakých těch dolarů/eur/yenů/liber na cestování a poznávání dané země. Ideální je to nakombinovat v poměru 50:50. Půlku času pracovat (a zároveň být nonstop v kontaktu s místními a zlepšovat jazyk) a zbytek procestovat!
hiking-along-the-edge-near-tiniteqilaaq-visit-greenland

 

  1. Dobrovolnictví

Existuje tolik míst, kde je potřeba pomocné ruky, nebo rovnou dvou. Stavění škol v Africe, kopání studny v Asii, obnova pralesů v Jižní Americe. Stačí jenom hledat. Takové příležitosti nabízí neziskové informace, které se ti výměnou za práci na místě postarají o ubytování a jídlo. Někdy i o letenku.

  1. Low-cost cestování

Velký batoh na záda s nezbytnými věcmi, pár stovek v kapse a hrubý plán cesty. Víc nepotřebuješ. Klíčem je improvizace. Dojdou ti peníze? Vezmeš práci na pár týdnů. Nevíš kam dál? Najdeš si kámoše mezi místníma. Nemáš kde spát? Zkusíš to u někoho doma výměnou za trochu práce… Nebude to jednoduché. Ale vzpomínky a fotky na Instagramu z toho budou nejlepší!


Pokud budeš chtít do začátku pomoct nebo jenom získat nějaké další informace, mrkni se na stránky agentury Czech-us (www.czech-us.cz). Nabízejí spoustu zahraničních programů a pomůžou ti s tou administrační nudou, jako jsou třeba víza a další doklady.
V jejich repertoáru je Británie, Kanada, USA, Dánsko, Holandsko a spousta dalších zemí!


 

China_GreatWallMarathon2013_062_0

 

Bucket list

Když už jsme u toho ročního dobrodružství, víte co je to bucket list? Bucket list je seznam věcí, které chceš udělat/podniknout/vidět/zažít. Tvoje sny a plány, vysněné zážitky… Zkrátka všechno zajímavé a skvělé, co chceš podniknout před smrtí. Proč si něco takového vůbec sepisovat? Protože je strašně jednoduché zabřednout do každodenní rutiny a všechny tyto sny odsouvat na neurčito. A tak to i může zůstat navždy… Nebo si můžeš na chvilku sednout, odložit telefon, vypnout počítač a na pár minut se zamyslet.
Kolik to stojí? Nic. Jak dlouho to trvá? Maximálně 15 minut.
Zkus si takový sepsat i ty. Tady na té stránce pro to najdeš připravený spešl prostor. Stránku si pak vytrhni a schovej nebo nám vyfoť svůj seznam a pošli!
Ze začátku to nebude lehké… Tady je pár otázek, které by ti mohly pomoci s přemýšlením:

  • Co kdyby ti zbýval poslední den života (k Zemi se blíží asteroid…)?
  • Co kdybych ti dal k dispozici neomezený čas a peníze?
  • Co sis vždycky přál/a udělat?
  • Jaké máš vysněné země nebo místa?
  • Jaké zážitky a pocity?

Pro inspiraci přikládám top 15 nejčastějších položek, které si lidé píšou pro sebe:

  1. Zažít noc s polární září
  2. Proletět se horkovzdušným balónem
  3. Vidět Grand Canyon
  4. Plavat s delfíny
  5. Jet na africké safari
  6. Proletět se helikoptérou
  7. Navštívit všech 7 kontinentů
  8. Potápět se u Velkého korálového útesu
  9. Podniknout roadtrip
  10. Koupat se pod vodopádem
  11. Procestovat Itálii
  12. Skočit s padákem
  13. Vzít si svou drahou polovičku
  14. Projít se po Velké čínské zdi
  15. Jezdit na slonu

Autor: Martin Žákovec

Kategorie: Magazín

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Studium na Smaragdovém ostrově

Studium ve Velké Británii bylo zásadně ovlivněno Brexitem. Dříve snadno dostupné a výhodné britské vládní půjčky už jsou minulostí a tamní studium se tak bohužel stalo pro většinu studentů téměř nedosažitelné. Naštěstí ale existuje zajímavá alternativa, která nemá tak daleko od Spojeného království. Studium v Irsku. Více

Kam vyrazit, než nám znovu otevřou kulturáky

Jaro začíná pomalu vystrkovat růžky a konečně přichází naděje. Zima už snad definitivně skončila a je načase zase začít žít. A jak jinak začít žít než kulturou? Dneska vám přinášíme tipy na to, co podniknout, když už vás nebaví sedět doma. Více

Studium v Anglii za stávajících podmínek financování je pro letošní maturanty přeci jen dostupné

V listopadu jsme vás informovali o možnosti rychlého předvánoční výletu, abyste v Anglii mohli studovat za stejných podmínek i po skončení přechodného období. Jak se ale ukazuje, naděje svítá i pro letošní maturanty, kteří dobrodružnou výpravu před koncem roku nestihli. Tentokrát už ale opravdu úplně naposledy. Více

Na cestu kolem světa alespoň na filmovém plátně

Taky už se nemůžete dočkat, až si sbalíte krosnu, nasadíte pohorky a vyrazíte někam hodně daleko? Cestování teď musí chybět úplně každému, i těm, co byli v životě nejdál na Mácháči. Nám už se po něm stýská. A tak vás dneska vezmeme na cesty alespoň na filmovém plátně. Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz