(Po-Pá: 9-15)

Ale kdybyste ho hledali doma, tak ho tam pravděpodobně nenajdete. Víťa si před časem prostě sbalil kufry, koupil karavan a oznámil rodině, že budou cestovat s karavanem po Evropě a pracovat bude na cestách přes počítač. Tihle moderní kočovníci si říkají digitální nomádi.

Svým způsobem je to nádherná vize, žádná daná pracovní doba, dříve nepoznané kouty světa a pořádně nevíte, co další den přijde. Při čtení Víťova blogu a dalších článků o spoustě rodinách, nejen z Čech, které si tento životní styl zvolily, jsem si chtěla ihned sbalit kufry a zažít přesně to, co se podařilo jim. Ze snění mě vytrhla blikající ikonka na skypu, kde byla zpráva od mé spolužačky, kolik, že slov má mít ta práce na zítra a já si uvědomila, že nemůžu jít prozkoumávat holandské nížiny, ale musím zítra do školy. Zase.

DCIM100GOPRO

Ale jen málokdo má odvahu se do něčeho takového pustit, opustit svůj dosavadní život a prostě odjet. Víťa to dokázal a se svojí rodinou cestuje a pracuje. Jelikož je grafik a ilustrátor, tak mu k tomu stačí tablet, počítač a připojení k internetu.

Inspirace na cestách

Jak moc Vám změnil přívěs život? Co třeba víkendy, návštěva babiček, kroužky, jak to při cestování vnímáte?

Cestování v karavanu rozdělilo náš život na dva světy, které se vzájemně inspirují. Když jsme doma, pracuji podobně, jako když jsem v karavanu. Jen udělám více práce, protože odpadá cestování (doma 7:00h/den a na cestách 5:45h/den). Ale na cestách zase sbírám více inspirace.

Když jsme doma, návštěvy úřadů i kroužky se snažíme zintenzivnit. Setkávání s rodinou i přáteli si mnohem víc vážíme a užíváme.

,,Jestli bydlení na ploše 2×5 metrů bude fungovat.´´

089

Jak se cestování líbí dětem?

Zpočátku jsem měl jisté pochybnosti, jestli bydlení na ploše 2×5 metrů bude fungovat, ale děti i žena si „karavánek“ zamilovaly snad ještě víc než já. Když někam jedem, hlídají, abychom karavan nezapomněli zapojit a každý den je pro ně úžasné dobrodružství. Bydlení doma se po čase stane stereotypem, ale na cestách je každý den novou výzvou.

Četla jsem, že Váš životní cíl je:,, Vydělat do třiceti tolik, abych mohl dát nohy na stůl.´´ Opravdu byste si tohle přál? Není to potom trošku nuda?

Naopak. Tu vizi mám pořád, jen termín je teď do čtyřicítky 🙂 Měl bych to trošku upřesnit. Mít nohy na stole pro mě znamená uvolnit si ruce od vydělávání peněz a začít se věnovat důležitějším věcem. Například pomáhání rodině, pomoc charitám a děkování svému okolí za to že mi umožnilo dosáhnout nezávislosti. Ať už finančně, nebo tím, že budu přednášet, kecat lidem do podnikání nebo prostě jen častěji pomůžu přidat cihlu k cihle.

Máte nějaký pravidelný řád? Nebo co přijde, tak prostě přijde?

Přijde na to. Při práci jsem velice organizovaný a snažím se vytěžit každou minutu tak aby klient byl spokojený. Při cestování věnuji několik dní přípravě cesty, ale cesta samotná je flexibilní. Jsme déle tam, kde se nám líbí, a mizíme z míst, kde nám to nevyhovuje.

Na obecné úrovni mám dlouhodobé cíle a k nim se snažím každou svou aktivitou blížit. Jedním z takových cílů je kompletní finanční nezávislost, dalším schopnost mít hodně času na děti, abychom jim stihli předat to, co jsme se o životě dověděli my se ženou.

IMG_2373

Cestování mimo sezónu

Zatím Vaše děti nechodí do školy a manželka je na mateřské, ale co potom? S cestováním je amen?

Do páté třídy se to s dětmi dá v omezené míře zvládat. Pokud děti doma naučíme to, co vyžadují osnovy. Od šesté třídy jsme však zamčeni na 10 měsíců v roce v trvalém bydlišti. Pokud do té doby nebude běžnou praxí výuka po Skype, jako to dělá jedna škola v Březové. Každopádně zatím je vše dostupné a proto se toho snažíme využít.

Cestování mimo sezónu je totiž o mnoho lepší než v sezóně. Kempy stojí polovic, navíc není třeba si dopředu rezervovat místo a ve městech se netvoří fronty u památek. Mnohdy i počasí je tak akorát, když cestujeme těsně kolem hlavní sezóny nebo dostatečně na jihu.

 

…pokračování brzy!

Kategorie: Magazín

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Studium na Smaragdovém ostrově

Studium ve Velké Británii bylo zásadně ovlivněno Brexitem. Dříve snadno dostupné a výhodné britské vládní půjčky už jsou minulostí a tamní studium se tak bohužel stalo pro většinu studentů téměř nedosažitelné. Naštěstí ale existuje zajímavá alternativa, která nemá tak daleko od Spojeného království. Studium v Irsku. Více

Kam vyrazit, než nám znovu otevřou kulturáky

Jaro začíná pomalu vystrkovat růžky a konečně přichází naděje. Zima už snad definitivně skončila a je načase zase začít žít. A jak jinak začít žít než kulturou? Dneska vám přinášíme tipy na to, co podniknout, když už vás nebaví sedět doma. Více

Studium v Anglii za stávajících podmínek financování je pro letošní maturanty přeci jen dostupné

V listopadu jsme vás informovali o možnosti rychlého předvánoční výletu, abyste v Anglii mohli studovat za stejných podmínek i po skončení přechodného období. Jak se ale ukazuje, naděje svítá i pro letošní maturanty, kteří dobrodružnou výpravu před koncem roku nestihli. Tentokrát už ale opravdu úplně naposledy. Více

Na cestu kolem světa alespoň na filmovém plátně

Taky už se nemůžete dočkat, až si sbalíte krosnu, nasadíte pohorky a vyrazíte někam hodně daleko? Cestování teď musí chybět úplně každému, i těm, co byli v životě nejdál na Mácháči. Nám už se po něm stýská. A tak vás dneska vezmeme na cesty alespoň na filmovém plátně. Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz