(Po-Pá: 9-15)

Mohu vycestovat, i když mi ještě nebylo 18 let?
I když jste už netrpěliví a chcete vyjet pracovně do zahraničí, svůj odlet musíte posunout až na den svých 18. narozenin. Přihlásit do programu se můžete ale s předstihem i jako neplnoletí.

Mohu vycestovat na kratší dobu, než jsou 2 měsíce?
Dva měsíce jsou opravdu nejkratší možnou dobou účasti v našem programu. Tato nejkratší možná doba je přizpůsobena hlavně potřebám středoškolských studentů, kteří na delší dobu odjet ani nemohou. Ostatním ale doporučujeme vycestovat alespoň na tři měsíce nebo více. Čím déle v Londýně budete, tím více si vyděláte a hodnotnější bude i vaše zkušenost se životem v zahraničí. Delší doba se odrazí i na úrovni vaší angličtiny. Zkrátka benefity uvidíte v mnoha ohledech.

Dobrá zpráva je, že zůstat můžete, jak dlouho chcete — horní hranice pobytu není nijak omezena. Vycestovat můžete nejen o letních prázdninách, ale v podstatě během celého roku.

Nemám občanství země EU, ale mám tu trvalý pobyt. Stačí to?
Trvalý pobyt není to samé jako občanství, a tudíž bohužel k účasti v programu nestačí Je potřeba mít občanství některé ze zemí EU.

Jakou úroveň angličtiny požadujete?
Měli byste zvládnout jednoduchou konverzaci v angličtině, být schopni porozumět základním otázkám a adekvátně na ně odpovědět. Nemusíte mít tedy perfektní angličtinu, ale neměli byste se bát mluvit. Jde zejména o projev, který by měl být sebejistý. To se vám bude hodit hlavně na pohovorech v Londýně, které budete muset absolvovat, abyste práci dostali. V britské metropoli pak jazyk vypilujete na jedničku.

Pokud si svou angličtinou nejste jisti, nevadí – naše koordinátorka Helena vás už před odletem prozkouší a řekne vám, jestli je vaše úroveň dostačující.

Můžeme jet ve dvou s přítelem/s kamarádkou/s partou?
Určitě můžete jet ve dvou, ať už v páru nebo s kamarádem či kamarádkou, a absolvovat tak londýnské dobrodružství společně. Od nás budete mít zařízené společné ubytování. Co se práce týká, tak vás však záměrně neposíláme na pohovory ke stejným zaměstnavatelům. Důvodů je hned několik. Za prvé si jedete především zlepšit svoji angličtinu, a pokud budete pracovat spolu, bude vás to svádět k tomu, abyste mezi sebou hovořili v češtině. To ale není dobré ani pro vás, ani pro vašeho zaměstnavatele a zahraniční kolegy. Za druhé budete mít větší šanci si domluvit stejný day-off a budete tak moci společně objevovat krásy Londýna a zdejší kultury. A za třetí nezapomeňte, že do Londýna jedete také proto, abyste si udělali nové kontakty a utvořili nová přátelství.

Jsou předchozí zkušenosti z pohostinství nutnou podmínkou?
Nejsou sice podmínkou, je však dobré alespoň malou zkušenost mít. Zaměstnavatelé se na ně totiž často ptají na pohovorech a je to plus pro vás.

Můžu získat práci i v jiném oboru, než v pohostinství?
Práce v pohostinství má tu výhodu, že ji může dělat téměř každý a není pro ni zapotřebí žádného odborného vzdělání. Máte tak možnost začít pracovat velmi rychle po příletu do Londýna a začít vydělávat své první libry. Pokud chcete najít práci v jiném oboru, během volných dnů máte čas si zjistit vše potřebné a případně chodit na další pohovory. Pokud to bude v našich silách, rádi vám pomůžeme, ale většinou vy sami víte, co pro vaši specializaci musíte znát a umět. Práce v pohostinství tak může být dobrý odrazový můstek na vaší další cestě za prací snů.

Zajistíte mi ubytování ještě před odletem?
Ano, ubytování vám zajistíme ještě před odletem. Než odletíte, budete znát svoji adresu v Londýně. Bydlí se ve sdílených domech ve 3. zóně Londýna. Domy jsou plně vybavené, není tedy třeba vozit nic víc, než vaše osobní věci.

Musím si letenku a pojištění koupit sám?
Nemusíte. Z pravidla si naši účastníci chtějí letenky a pojištění zařídit sami, avšak pokud byste to raději nechali na nás, nebo chtěli poradit, jsme tu pro vás.

Opravdu potřebuji mít našetřeno tolik peněz?
Na každé vycestování do zahraničí musíte mít připravené peníze do začátku. Výplata bývá u většiny zaměstnavatelů až po měsíci, a vy si potřebujete pokrýt své životní náklady na první měsíc života v Londýně. Jedná se o náklady na nájem, stravu, dopravu a telefon – čili náklady, které máte, ať jste kdekoliv. Ale nebojte, v Londýně si pak vyděláte 2krát tolik, co u nás, a vaše finanční investice se vám tak rychle vrátí.

Jak dlouho trvá, než seženu práci?
To záleží na každém z vás. Pokud o práci projevíte zájem a budete před zaměstnavatelem dobře vystupovat, máte trial-shift téměř jistou. Pokud je zaměstnavatel spokojen, nabídne vám smlouvu. Většina našich účastníků uspěje hned na prvním pohovoru, takže se není čeho bát.

Mohu si s sebou vzít psa nebo jiného domácího mazlíčka?
Cestování se zvířaty není úplně jednoduché, ani levné. Doporučujeme vám tedy nechat domácího mazlíčka u rodiny či přátel doma. Nebylo by mu úplně nejlépe, kdyby na vás dlouhé dny čekal zavřený v pokoji, až se vrátíte z práce. Navíc vaši spolubydlící na share-housu by mohli mít nějaké alergie.

Kolik si vydělám?
Minimální mzda v UK od dubna roku 2017 je 7,50 liber na hodinu – to je zhruba 225 korun. Od zaměstnavatele však můžete dostat i více než je minimální mzda (např. za servis). Na většině pozic navíc dostanete také spropitné, které vám může hodně přilepšit ke mzdě.

A co ten Brexit?
Na tohle se nás ptáte opravdu často. Sepsali jsme proto pro vás o Brexitu samostatný článek. Jak je to vlastně s tím Brexitem je, co to pro nás znamená a co se změní se dočtete zde:
Brexit, často kladené otázky.
Výsledky britského referenda nijak neovlivní studium, ani práci ve Spojeném království.

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Koordinátor/ka programu Studium v zahraničí (flexibilní, smysluplná práce z domova)

Abychom v CZECH-US mohli plnit ještě více cestovatelských snů, potřebujeme k tomu lidi, kteří jsou na stejné vlně jako my. Které baví,… Více

Brigáda v Německu aneb skvělé léto u Bavorského moře

Po své první pracovní zkušenosti v Sasku jsem se rozhodl strávit léto v Bavorsku, které mě dlouhodobě lákalo moderními městy,… Více

Tipy na jarní výlety po Holandsku

Jaro je v rozpuku a to znamená, že i v deštivém Holandsku se roztrhala mlha a šedivá zima se proměnila… Více

5 zajímavostí na Irsku, kterých si všimneš, až když tam žiješ

Když přijedete do jakékoli země pouze na týdenní dovolenou, zanechá ve vás spoustu pocitů a dojmů. Většinou projdete hlavní turistické… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz