(Po-Pá: 9-15)

Kanadské školství patří mezi nejkvalitnější ve světě. I to byl důvod, proč jsem se rozhodla po ukončení studia na vysoké škole v Česku dobrovolně vrátit do školních lavic. Díky tomuto rozhodnutí jsem mohla strávit v Kanadě celkem tři krásné roky, které mi nakonec do života daly víc, než ta nejlepší univerzita.

Začněme ale pěkně od začátku. Když jsem po obhajobě svojí diplomky na VŠO v Praze vycházela z učebny takzvaně s diplomem v kapse, zařekla jsem se, že už mě zpátky do školy nikdo nedostane. V Česku se mi ale zůstávat nechtělo, a tak jsem si podala žádost o Working Holiday víza do Kanady. Měla jsem štěstí a víza dostala hned napoprvé. Celá nadšená jsem tak půl roku po ukončení vysoké odjela pracovat na druhý konec světa.

Ačkoliv jsem si myslela, že rok, na který mám víza, bude dostatečně dlouhá doba na to, vyzkoušet si kanadský život, opak byl pravdou. Do Kanady jsem se zamilovala na první pohled a rok mi najednou přišel jako nic. Začala jsem tedy přemýšlet, jak si pobyt v téhle nádherné zemi (legálně) prodloužit.

Studium v Kanadě mi dalo zážitky, znalosti a nejlepší 3 roky mého života

Work and Study víza dostane skoro každý

Jako nejrozumnější varianta se mi jevila víza typu Work and Study. Jejich výhodou je, že člověk z Česka má v podstatě stoprocentní jistotu, že je (při splnění základních podmínek) dostane. Možnou nevýhodou může pro některé být to, že u tohoto typu víz je nutné chodit na některou vysokou školu v Kanadě. A tak jsem musela porušit své předsevzetí a přeci jen si znovu podat přihlášku ke studiu.

Celý proces žádosti o víza a výběr školy mi zabral poměrně dost času. Byla bych tehdy moc ráda, kdyby mi se vším pomohla nějaká agentura, ale popravdě řečeno jsem neměla ani tušení, že taková možnost vůbec existuje. Musela jsem si nechat notářsky ověřit můj diplom z vysoké školy v Praze, složit IELTS jazykové testy a vyplnit spousty a spousty formulářů.

Vzhledem k tomu, že i v Praze jsem studovala marketing, rozhodla jsem se v tomto oboru pokračovat i v Kanadě. Co se týká výběru školy, do not mi hrálo, že jsem mluvila plynule anglicky, jelikož jsem v té době v Kanadě už rok žila, a měla jsem i dobré výsledky z předchozího studia. Mohla jsem si tedy z nabídky škol docela vybírat. Nakonec jsem si zvolila obor Marketing a PR na BCIT – British Columbia Institute of Technology. Trochu jsme se děsila, jestli budu náročné studium na kanadské univerzitě zvládat, ale měla jsem velkou podporu svých kamarádů, kteří mi v začátku hodně pomáhali.

Studium v Kanadě je intenzivní a zaměřené na týmovou práci

Jak jistě víte, vysoké školy v Kanadě nejsou zdarma. Jelikož jsem ale byla ve Vancouveru už skoro rok, měla jsem čas najít si skvělou práci, která mi skoro celé školné pokryla. Lhala bych však, že jsem vše stoprocentně zvládla sama. Finančně mě ze začátku podporovala má rodina. Naši, kteří za jejich mladých let nemohli nikam vyjet, si moc přáli, aby jejich děti využily všechny možnosti dnešního svobodného světa, a tak mi pomohli, jak jen to šlo.

Na mé škole se mi moc líbilo, že jsem si předměty a rozvrh mohla navolit dle svých možností. Nebyl tak vůbec žádný problém kombinovat práci a školu. Během studia koneckonců pracovala většina mých spolužáků.

Každá vyučovací hodina trvala hodinu a půl, jako u nás. Ve třídě nás ale na každý předmět bylo jen 10 – 15 studentů, a tak byla výuka poměrně intenzivní. Skoro na každý předmět jsme museli psát eseje, dělat skupinové projekty a připravovat si různé prezentace atd. Během studia jsem měla mnoho zajímavých kurzů od Social Media marketingu přes Brand Marketing až po Performance marketing, které byly i dost prakticky zaměřené.

Kdybych měla srovnat české a kanadské školství, musím říci, že jsem měla poměrně dost dobré základy a mnohem širší rozhled než mí kanadští spolužáci. Na druhou stranu jako velikou výhodu zdůraznit, že v Kanadě je studium hodně zaměřené na práci v týmu, vlastní kreativitě a prezentování, takže nějaké biflování dat z knížek jde trochu stranou.

Jedna rada za všechny: Jděte do toho

Pokud jste už alespoň chvilku uvažovali nad studiem v zahraničí, Kanada je skvělou volbou. Raději se nebudu rozepisovat o tom, jak je Kanada nádherná, protože to bychom tu byli hodně dlouho 🙂 Vancouver je město mého srdce, ve kterém jsem strávila nejlepší 3 roky mého života.

Studium v Kanadě je celkem dostupné, jen je třeba si sáhnout do svědomí a říct si, jestli na to máte. Nemyslím finančně, ale nemůžete očekávat, že vás všude přijmou s otevřenou náručí. Nemusíte zákonitě studovat univerzitu. Pokud vaše angličtina není na nejlepší úrovni, začněte studiem jazyků anebo nějakým jednodušším oborem na některé z college.

Studium v Kanadě mi dalo zážitky, znalosti a nejlepší 3 roky mého života

Zrovna Vancouver je velmi multikulturní město, kde se rozhodně nemusíte stydět za váš přízvuk nebo slabší znalost angličtiny. Rozhodně v tom nebudete sami a ve škole vám každý rád pomůže.

Já jako Evropanka jsem každý den slýchala, jak je neuvěřitelné, že jsem odjela za studiem přes půl světa. Většina Kanaďanů a Američanů totiž často za celý život vůbec nevytáhne paty mimo americký kontinent.

Z vlastní zkušenosti vám tedy radím, ať využijete tuhle šanci zažít vaše nejlepší léta v zemi javorového listu. Vyberte si některý z oborů, kde poznáte sami sebe, sáhnete si na dno svých sil, naučíte se fungovat sami za sebe a ještě k tomu získáte kanadský diplom, který je celosvětově uznávaný. A pokud se na necítíte odjet pryč hned na několik let, můžete si na začátek zvolit některý z kratších studijních programů a odjet třeba jen na půl roku. Ale sami uvidíte, že se vám tak brzy nebude chtít zpátky.

Ať už se rozhodnete jakkoliv, držím všem palce a ráda vám předám své zkušenosti. Jestli máte jakékoliv dotazy o studiu v Kanadě, nebo jen chcete s někým probrat pro a proti tohoto rozhodnutí, napište mi na email m.tomickova@czech-us.cz.

A z Kanady pak pošlete pohled 😉
Magdalena

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Rychlokurz irského slangu: Buď ready na tvůj studijní pobyt!

Máte obavy, že byste po vycestování do Irska nerozuměli zdejší angličtině? Rozhodně nejste sami, irský přízvuk a specifické hovorové výrazy… Více

Zjisti víc o možnostech kombinace studia a práce v Irsku | Video

Děsí tě finanční náročnost vysokoškolského studia v Irsku? Teď už nemusí. Poslechni si záznam webináře, kde ti představíme náš nový… Více

O životě studenta v Dublinu: Není to jen o biflování!

Chtěl bych se s vámi podělit o nezkreslený a zcela REAL průběh mého všedního dne z perspektivy undergraduate studenta v… Více

Maruška doporučuje: 5 přírodních krás Irska, které musíš vidět

Když jsem se rozhodovala, kde studovat, přišla možnost Irska a já toho o této zemi moc nevěděla. Jako první se… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz