(Po-Pá: 9-15)

Život v USA, užitečné rady a tipy

Krajina neomezených možností, cílová destinace tisíců turistů i emigrantů všech národností, krajina filmového průmyslu, fastfoodů a …. to všechno se vám vybaví, když se řekne Amerika. Programy Work and Travel USA a Camp USA poskytují příležitost každému účastníkovi, aby k této charakteristice přidal ještě vlastní neopakovatelné zážitky, mnoho nových přátel, cestování napříč krajinou a mnoho neocenitelných zkušeností. Budete mít možnost poznat USA nejen jako turista, ale navíc se stanete alespoň na chvíli součástí společnosti.
Že se už nemůžete dočkat, kdy budete moct na vlastní kůži poznat americký životní styl, mentalitu a kulturu? Tady je pár užitečných informací, zajímavostí a tipů, které vám mohou pomoci zorientovat se v novém prostředí.

Průvodce pobytem a kulturou v USA

1. O Američanech

V americké společnosti je upřednostňováno mládí, dravost, energie. V Americe je průměrná sledovanost televize až 6 hodin denně. V současné době je moderní nekouřit, což je prosazováno velmi důsledně, jelikož kouření je zakázáno ve všech veřejných budovách.

Baseball, basketbal, americký fotbal, lední hokej patří u diváků k nejpopulárnějším sportům, ale Američané si užívají obrovskou škálu dalších aktivit, včetně fotbalu, jízdy na kole, racket-ballu, tenisu, plavání, golfu, bowlingu, bojových umění, chůze, joggingu a aerobních cvičení. Američané jsou známí tím, že na jednání a schůzky vždy chodí včas. Jsou posedlí různými druhy diet a zdravím životním stylem, přestože mezi jejich nejoblíbenější jídla stále patří hamburgery, pizza a fried chicken.
Jak muži, tak i ženy se obvykle usmějí a potřesou rukou na znamení pozdravu. V běžných situacích však stačí pouhé mávnutí namísto pevného podání rukou. Cizince na ulici mohou pozdravit pouhým „Hello“ nebo „Good morning“. Mezi mladými lidmi jsou velmi oblíbené slovní pozdravy a různá ruční gesta. Přátelé se často vzájemně pozdraví větou „How are you?“, na kterou reagují „Fine, thanks“. Američané obvykle neočekávají žádnou další odpověď na tuto otázku.
Rodina je ústřední otázkou americké společnosti, a více než polovina svobodných dospělých ve věku mezi 18 a 24 stále žijí se svými rodiči.
Prakticky každý domorodec se koupe a sprchuje každý den. Osobní pachy nejsou přijatelné.

2. Jednotky a jejich převody

V USA nepoužívají metrický systém, místo toho se tam potkáte s mílemi (mile), yardy (yard), stopami (feet) a palci (inch). V supermarketech Vám ovoce zváží v librách (pound – lb), uncích (ounce – oz) a mléko budete kupovat v galonech (gallon – gl), pintách (pint – pt). No a teplotu si budete muset propočítat ze stupňů Fahrenheita (F) na stupně Celsia.

Vzdálenost

Americké vzdálenostiČeské vzdálenosti
1 míle ( mile – ml. )1,609 kilometrů
1 yard ( yard – yd. )0,914 metrů
1 stopa ( feet – ft. )30,48 centimetrů
1 palec ( inch – in. )2,54 centimetrů
Vztahy
1 míle1 760 yardů
1 yard3 stopy
1 stopa12 palců

Objem

Americké jednotky objemuČeské jednotky objemu
1 gallon ( gl. )3.785 litrů
1 pinta ( pint – pt. )0.568 litrů
1 fl. oz30 mililitrů
1 hrnek (cup)240 mililitrů

Váhy

Americké váhyČeské váhy
1 libra (pound – lb.)0.453 kg
1 unce (ounce -oz.)28.35 g
Vztahy
1 libra16 uncí

Teplota

Americké měření teplotyČeské měření teploty
1 stupeň Fahrenheita-17,222 stupňů Celsia
Příklady
0 stupňů Fahrenheita-17,778 stupňů Celsia
32 stupňů Fahrenheita0 stupňů Celsia
70 stupňů Fahrenheita21,111 stupňů Celsia

3. Požívání alkoholu

Průvodce pobytem a kulturou v USA
V roce 1919 byl vydán tzv. Volsteadův zákon, který zakazoval požívání alkoholu s více než 0,5% alkoholu. Přestože byl v roce 1933 zrušen, pití na ulici je zakázané, vždyť „alkohol je droga, která ničí rodinný život a vede ke zločinnosti“. V USA jsou specializované obchody tzv. Liquor Store, kde si alkohol „booze“ můžete koupit. Samozřejmě jen tehdy, je-li vám minimálně 21. Stejné je to se vstupem do klubů a na diskotéky.

4. Platební karta a účet v bance

Jedna z prvních věcí, kterou v USA budete vyřizovat, je založení bankovního účtu. Mezi největší americké banky patří Bank of America, která má i tu nejširší síť poboček, dále pak JP Morgan (3.největší americká banka), Wachovia, US Bank, Wells Fargo a nebo Sun Trust. Samozřejmě každý stát má i své vlastní banky. Ve vámi zvolené bance se zeptejte na ten nejlevnější účet. Jeho vyřízení pro cizince je v porovnání s jinými krajinami hodně jednoduché a bezproblémové. Postačí, když už máte vyřízené SSN (Social Security Number) a budete mít s sebou pas. Při rušení účtu si dejte pozor na podmínky vaší banky. Některé banky umožňují zrušení účtu přes internet, jiné vyžadují osobní vyřízení na některé z jejich poboček. Proto je dobré si vše vyřídit ještě před zpátečním odletem do Evropy. Příjemným překvapením pro vás bude, že od většiny bank hned obdržíte dočasnou debetní kartu, kterou můžete rovnou začít používat. Nová karta na vaše jméno vám pak přijde poštou do dvou týdnů. V Americe je možnost platit kartou téměř všude a při vyřizování některých věcí se bez ní skutečně neobejdete. Nezbytností je například u pronájmu auta, rezervaci hotelu nebo hostelu, zakoupení online letenek nebo dovolené. Vaše karta je automaticky odblokována pro platby přes internet. Výběr banky je samozřejmě na Vás. Bližší informace naleznete v manuálu“Informace k bankám a bankovním účtům v USA“ ve kterém jsme pro vás zpracovali základní informace o několika bankách, které mají své pobočky po celém území USA.

5. Doprava

Průvodce pobytem a kulturou v USA
Hromadná doprava v USA funguje jen v omezené míře, zejména v rámci velkých měst, protože téměř každá americká rodina má k dispozici 1-2 auta. Nicméně, to je obvykle levný, bezpečný a spolehlivý typ dopravy po městě. Meziměstskou dopravu zabezpečuje několik soukromých autobusových společností a jejich pokrytí i frekvence závisí od dané lokality. Dražším způsobem jak cestovat na dlouhé tratě je vlaková doprava.
Pokud tedy plánujete navštívit hodně míst, nejlepší možností, jak tak udělat, je pronájem auta. Většina společností pronajímající auta vyžadují kreditní kartu (embosovaná platební karta), aby vám bylo alespoň 25 let, a musíte mít platný řidičský průkaz (pokud plánujete cestovat autem po USA, před odletem si vyřiďte mezinárodní řidičský průkaz). Některé významné národní společnosti svá auta pronajímají i řidičům ve věku mezi 21 a 24 za příplatek kolem $ 25 za den. Mladším 21 let obvykle není dovoleno auto pronajmout vůbec. Ale pozor, nedávejte klíč do zapalování, pokud nemáte pojištění, které je ze zákona povinné, jinak riskujete finanční újmu a právní důsledky v případě nehody. Automobil si můžete rezervovat i přes naše internetové stránky Czech-us – Pronájem auta. Spolupracujeme s firmou Holiday Cars.com, která pronajímá automobily ve 125 zemích světa ve více než 17.000 půjčovnách. Více informací o půjčení auta se můžete dočíst v „Pronájem aut v USA“, ve kterém jsme pro vás zpracovali základní informace o několika autopůjčovnách.
Pokud plánujete během svých cest stopovat, mějte na mysli, že stopování je v Americe společensky nepřijatelné. Stopování ve Státech není zakázané zákonem, nicméně, některé místní vlády nestrpí stopaře v rámci své jurisdikce z důvodu obavy o bezpečnost. Místní omezení jsou obvykle uvedena v regulačních omezeních. Stopování v oblastech, kde je to zakázané, může mít za následek problémy s místní policií.
Co se týče výše alkoholu v krvi, ta je různá stát od státu. Orientačně, pro všechny, kteří jsou pod hranicí 21 let, je nulová tolerance. Pro ty, kterým je více než 21, limit může být mezi 0,01-0,05.

Průvodce pobytem a kulturou v USA

6. Časová pásma

V České republice máme pouze jedno časové pásmo. Díky celkové rozloze 9 161 922 km2 je ve Spojených státech časových pásem celkem 6.
Mezi Českou republikou a tou nejvýchodnější částí zahrnující státy New York, Severní a Jižní Carolina, Florida, včetně Ohia je 6tihodinový rozdíl. V centrální části je o 7 hodin méně, ve státech v oblasti hor je o 8 hodin méně, v oblasti Pacifiku, do které spadají města jako L.A., San Francisco, Las Vegas nebo Seatlle, počítejte s časovým rozdílem 9 hodin. Stát Aljaška má o 10 hodin méně a všemi oblíbené Hawaiijské ostrovy jsou vzdáleny 12 hodin.

7. Elektrická síť a adaptér

Elektřina ve Spojených státech amerických/USA je 120 voltů. Předtím než vyrazíte do Států, zkontrolujte si, že všechna zařízení, která s sebou povezete jako nabíječku, foťák či laptop, přijímají napětí 120 voltů na 60 Hz, jinak vám nebudou fungovat. Rozdíl také najdete v zásuvkách, takže určitě budete potřebovat adaptér. Výhodné je si s sebou zabalit nejen adaptér ale i rozdvojku, abyste současně mohli používat více elektrických zařízení.

8. Dovoz potravin do USA

V Americe existuje spousta nařízení omezující dovoz potravin. Mezi zakázané patří především ovoce a zelenina, masné výrobky a uzeniny, mléčné výrobky atd. Do letadla si samozřejmě jídlo můžete vzít, ale abyste se vyvarovali zbytečným problémům s imigračními úředníky, doporučujeme vše, co nestihnete zkonzumovat, zanechat v letadle či vyhodit před vstupem na americké území. A pozor, při nepřiznání dovozu potravin, třeba i nedojedené svačinky od maminky, riskujete pokutu až 10.000USD. Obecně platí, že do USA můžete dovézt jeden litr alkoholu na jednu osobu. Na dovoz alkoholu do USA se vztahuje clo, jehož výše se řídí druhem alkoholu. Clo se také vztahuje na alkohol zakoupený v duty-free obchodech. Osoby mladší 21 let nesmí alkohol do USA dovážet, a to ani v případě, že se jedná o dárek.

Více informací se dočtete zde.

Dovoz léků

Doporučujeme si s sebou do zavazadla přibalit základní léky na bolest hlavy, zubů, průjem, nachlazení, něco proti chřipce, kapky do nosu atd. Dovoz předepsaných léků pro osobní potřebu je až na výjimky dovolen. V USA samozřejmě lékárny jsou, ale léky budou mít úplně jiné názvy a nebude pro vás lehké se v nich zorientovat. Můžete ale samozřejmě vysvětlit svůj problém, popsat příznaky lékárníkovi a on vám něco doporučí.

9. Jídlo a stravování

Průvodce pobytem a kulturou v USA
Jídlo ve Spojených státech je stejně rozmanité jako geografie a lidé, kteří tu žijí. Každý region má svůj zvláštní styl vaření a své speciality, a každé jídlo má historii, která se prolíná právě s geografií a lidmi.
Večeře je považována za hlavní jídlo dne, obvykle se podává mezi 17:00 a 22:30. Snídaně a obědy jsou ve všedních dnech obvykle lehké a velmi uspěchané, ale o víkendech nebo při zvláštních příležitostech, může být snídaně mnohem bohatší skládající se z obilovin, vajec, toastů, palačinek, hodně kávy a ovocných šťáv a džusů. Oběd se podává obvykle kolem poledne a americké polední menu téměř vždy zahrnuje sendviče, polévky, smažené bramborové hranolky, hamburgery a další.
Mnoho Američanů má zlozvyk jíst na cestách, a to zejména v autě. Proto se drive-through fast foody staly součástí americké kultury. Fast food je známý pro nezdravé, ale chutné menu. V závislosti na řetězci, můžete získat prakticky cokoliv od tacos, hamburgerů, číny a salátů. Mezi ty nejznámější a nejoblíbenější patří McDonald’s, KFC, Burger King, Wendy´s, Subway, Pizza Hut, Taco Bell apod.
Mezi další všeobecně populární jídlo, považované spíše za dezert patří tzv. donuty (Donuts). Všichni známe z amerických filmů vtipy o policistech a jejich oblíbených koblížcích. Nicméně tento „joke“ vychází pravděpodobně z toho, že donuty rychle dodají potřebnou energii, zasytí a dají se snadno jíst v autě. Oblíbené koblihové řetězce jsou Krispy Kreme, Yum Yum, Dunkin Donuts, Honey Dew, a Winchell.
Průvodce pobytem a kulturou v USA
Ačkoliv se to může zdát nesmyslné, nákup potravin vás může vyjít dráž než stravování se ve fast foodech. Potraviny v Americe stojí o něco více než u nás.
Výrazně dražší jsou zdravé a čerstvé potraviny jako ovoce a zelenina. Naopak nezdravé jídlo jako zmrzlina, chipsy, sladkosti jsou mnohem levnější. Není ale problém si koupit za levno velmi dobré instatní polévky, nebo rýži či instatní bramborovou kaši a k nim si udělat nějaké maso nebo zeleninu (mražená je levná).
Tesco sice v USA nenajdete, ale jemu nejvíce podobný obchod je Walmart, kde si můžete nakoupit jak jídlo, tak i oblečení, drogérii či zahrádkářské potřeby. Naopak výhodné je nakupování ve velkém např. 5 + 1, atd., zde se dá velmi pěkně ušetřit. Takže pokud můžete, nakupujte s přáteli a dělejte si zásoby, rozhodně se to vyplatí.

10. Nákupy

Mnoho turistů, kteří navštíví USA, si velmi rádi užijí nakupování za výhodné ceny. Můžete najít mnoho obchodů s masivními slevami, pokud víte, kde nakupovat. Nalezení kousku oblečení, který právě hledáte ve správné velikosti a barvě je často otázkou štěstí, ale to může být součástí zábavy, jelikož nakupování během výprodeje je některými považováno za sport. Většina outletových center se však nachází na okraji měst.
V červenci a srpnu je výprodej letní sezóny, v listopadu na Den díkůvzdání je organizován předvánoční prodej, což je jeden z největších nákupních dnů v roce. Druhým je 26. prosinec, tedy povánoční výprodej.
A kde tedy nakupovat? Mezi levné a oblíbené obchody patří TJ Maxx, Marshalls, Ross, Macy’s, Century 21, KMart, Target, ale určitě si najdete svá oblíbená centra a obchody.
Průvodce pobytem a kulturou v USA

11. Spropitné

Zanechání spropitného (tip v angličtině) v restauraci nebo baru je v Americe absolutní nutností, přestože to není nikým a ničím nařízeno. Tak proč bychom se vůbec měli obtěžovat dávat někomu dýško? V USA je většina servírek a barmanů placena pod hranicí minimální mzdy, protože se očekává, že tento rozdíl doženou na spropitném. To znamená, že si servírka může za noc vydělat i několikanásobně víc, anebo naopak vůbec nic, když je špatný den. Pracovníci v pohostinství dokonce musí své tipy zdaňovat, jelikož jsou opravdu součástí jejich mezd.
Spropitné vždy zanechávejte v hotovosti. A kolik procent by se mělo nechávat? Obecné pravidlo: 10% obvykle znamená, že jste byli nespokojeni, 15% obvykle znamená, že všechno bylo ok, 20% za skvělý servis, a 25% za absolutně vynikající. V restauracích s obsluhou: zanechávejte tip alespoň ve výši 15% z účtu, v závislosti na kvalitě služeb. Pokud obdržíte výjimečné služby, 15-25% je obvyklé. V hlavních městech Spojených států, se však 20% považuje za „dobrý tip“.

12. Počasí

Průvodce pobytem a kulturou v USA
Celková rozloha Spojených států má velké výhody, co se týče počasí. Vždy najdete místo, kde bude počasí perfektní právě pro vás.
Například Florida je typická svým vlhkým a teplým počasím v létě trvajícím od konce května do října. Léto je tu také spojené s častými tropickými bouřemi. Za to zima je zde velmi příjemná…teplota se zde pohybuje okolo 25 stupňů.
Na rozdíl od Floridy jsou zimy v NY chladné. Ale díky tomu že se NY nachází na pobřeží, zimy tu nejsou tak mrazivé jako ve vnitrozemí, přesto teploty mohou klesnout hluboko pod bod mrazu. Zato léta jsou tu horká a suchá. V letních měsících se může teplota vyšplhat až na 32 stupňů.

Důležitá telefonní čísla v USA

V USA se při vytáčení telefonního čísla nejprve volí 1, pak směrové číslo oblasti (obvykle uvedeno v závorce) a dále samotné sedmimístné telefonní číslo. Při použití telefonního automatu stojí místní hovor cca USD 0,50 a do ČR cca USD 1,32/min. Telefonní čísla začínající 1-800 nebo 1-888 jsou zdarma. Čísla mohou být uvedena kombinací čísel a písmen. Písmena jsou abecedně seřazena na číselných tlačítcích telefonu (např. číslo 2 znamená také AB nebo C). Pokud budete volat na účet volaného, vytočte 1-800-COLLECT.

Policie, první pomoc, hasiči: 911 (na celém území USA)

Informace o telefonních číslech v USA: 1+888+555-1212, 411

Stáhnout manuál Průvodce pobytem a kulturou v USA v PDF souboru.

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Pohovor se zaměstnavatelem z USA a proč se není vůbec čeho bát

Je to tady. Pohovor v angličtině se blíží. Už se ti o tom dokonce i zdá a přemýšlíš, že těsně… Více

Plavčíkem v USA téměř zadarmo? To je možné u Signature Pool Management

Léto, Amerika a zážitky, na které budeš s úsměvem vzpomínat celý život. Tak by se dal popsat program Work and… Více

10 důvodů, proč pracovat jako plavčík v Americe

Jako plavčík můžeš v USA pracovat v rámci programu Work and Travel USA. Pro udělení tohoto druhu víz musíš být… Více

Americký sen, který se málem neuskutečnil

Byl podzim roku 2019 a já přemýšlela, kam se vydat. Měla jsem za sebou pracovní zkušenosti z Anglie a Holandska,… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz