(Po-Pá: 9-15)

USA

Život v USA, užitečné rady a tipy

USA je země neomezených možností, cílová destinace tisíců turistů, studentů i emigrantů všech národností. Země filmového průmyslu, fastfoodů, basebalu, NHL, amerického fotbalu a turistických atrakcí. To všechno se vám vybaví, když se řekne Amerika. Program Work and Travel USA poskytuje příležitost každému účastníkovi, aby k této charakteristice přidal ještě vlastní neopakovatelné zážitky, mnoho nových přátel, cestování napříč zemí a mnoho neocenitelných zkušeností. Budete mít možnost poznat USA nejen jako turista, ale navíc se stanete alespoň na chvíli součástí společnosti.

Že se už nemůžete dočkat, kdy budete moct na vlastní kůži poznat americký životní styl, mentalitu a kulturu? Tady je pár užitečných informací, zajímavostí a tipů, které vám mohou pomoci zorientovat se v novém prostředí.

Cestovní průvodce

A protože určitě budete po státech cestovat, máme pro vás pár typů na ty nejnavštěvovanější a nejkrásnější místa Spojených států. Dobré cestovatelské typy naleznete i na Tripadvisor a jiných cestovatelských portálech. Tripadvisor má i své vlastní offline aplikace – city guides/městské průvodce pro chytré telefony s iOS nebo Androidem.

New York City, stát New York

New York alias The Big Apple je největší a zároveň nejlidnatější město Spojených států amerických. Překvapivě, město založili Holanďané v roce 1625. Od té doby se z New Yorku stalo jedno z největších světových obchodních a finančních center. NYC také ovlivňuje celý svět v oblasti médií či politiky, je také populárním centrem módy, umění, zábavy a vzdělání.

Toto město se skládá z 5 celosvětově známých čtvrtí Manhattan, Bronx, Brooklyn, Queens a Staten Island. A co stojí k vidění v NYC???

Empire State Building, Ellis Island, divadla a show na Broadwayi, Central Park, Metropolitan Museum of Art, Wall Street, MOMA: Musem of Modern Art, Time Square, Rockefeller Centre s vyhlídkovou plošinou Top of the Rock, Bronx Zoo, nákupní ulice 5th a Madison Avenue, Greenwich Village, Madison Square Garden, Ground Zero a památník Memorial 9/11, Little Italy, China Town, High Line – zelený park na Manhattanu uprostřed mrakodrapů, Chelsea Market, Brooklyn Bridge a další. V New Yorku je toho opravdu hodně k vidění, takže bude záležet jen a jen na vás, jak si svůj čas rozvrhnete.

Pokud budete potřebovat více informací, můžete navštívit například internetové stránky www.nycgo.com. Vzhledem k tomu, že NY je lákavé, ale i drahé město, zde je pár tipů, jak na místě ušetřit: pokud vás láká navštívit vyhlídky, muzea či plavby kolem Statue of Liberty je výhodné si zakoupit city pass či NY pass (podle toho, od koho si kartičku na vstupy koupíte). Kartičky lze zakoupit dopředu po internetu (vyjdou levněji) a nechat si je zaslat poštou na adresu v USA, anebo si je zakoupit na prodejných místech, které naleznete na webu. Rozdíly mezi kartičkami jsou drobné – posuďte sami:

Ať už si vyberete jakoukoliv, výhod je nepřeberné množství: nejen, že ušetříte peníze, ale i čas, protože s kartičkami nemusíte čekat ve frontách. Pro ty, kteří nechtějí či kvůli nákupům už nebudou mít penízky na vstupy, máme i v NY tipy na vstupy zadarmo. Např. návštěva Ground Zero – památníku 11. září je možná i zdarma. Jak si udělat hezkou fotku Statue of liberty, když nechcete platit za okružní jízdu kolem ní? Využijte Staten Island Ferry, který jezdí zdarma na State Island z Municipal ferry terminal (nejjižnějšího cípu Manhattanu hned vedle Battery parku) a Statue of liberty budete mít šanci nafotit hned dvakrát – po cestě na ostrov a pak zpátky.

New York City Subway má 468 stanic metra a patří mezi jedno z největších sítí metra na světě. Na metro si kupte metrocard:

  • 7-denní stojí 30 $,
  • jedna cesta 2.75 $ a platí max.2 hodiny

Boston, Massachusetts

Hlavní město státu Massachusetts je jedno z nejstarších měst Nové Anglie, najdete zde spoustu muzeí, kulturních i kulinářských zážitků. Za návštěvu stojí především italská čtvrť v North end – kde se dají koupit vyhlášené Cannolli v Mike´s Pastry a také Quincy market, což je velmi podlouhlá budova plná obchůdků s jídlem – koupit se dá vše od sushi, sladkostí či humrů, vše na co máte zrovna chuť. Velmi zajímavé je i centrum města, kde můžete najít nespočet možností zábavy. Město je velmi dobře propojené místní MHD, takže je zde vše velmi dobře dostupné. Pokud nechcete promarnit žádnou důležitou památku ve městě, držte se tzv. Freedom trail – což je červená čára, po které půjdete, a ta Vás protáhne hlavními důležitými místy, které byste neměli minout. Za návštěvu také stojí Harvard University a Massachusetts Institute of Technology, Boston Public Garden a jestli máte rádi historii i USS Constitution Museum, Boston Tea Party Ship & Museum.
boston

Washington D.C.

Hlavní město Spojených států se nachází na území federální čtvrti District of Columbia, odkud je odvozena zkratka D.C. Washington se hlavním městem stal v roce 1800 a byl založen jako pocta prvnímu americkému Georgi Washingtonovi. Sídlí zde prezident, Kongres a Nejvyšší soud. Zajímavostí je, že Washington je jediné velké město, kde nenajdete žádné mrakodrapy, které jsou pro Ameriku tak typické. Důvodem je zákaz stavět budovy, které by byly vyšší než Kapitol.

Washington
K nejčastěji navštěvovaným památkám v této metropoli patří Kapitol, což je sídlo amerického Kongresu, Washingtonův monument vysoký 169 metrů, National Mall, který spojuje Kapitol a Washingtonův monument, a Pentagon, sídlo ministerstva obrany. Určitě byste neměli vynechat Arlingtonský národní hřbitov, kde je pohřben J.F. Kennedy, knihovnu Kongresu a samozřejmě Bílý dům. Pro více užitečných informací navštivte oficiální turistické webovky Washingtonu washington.org
Zajímavé je NASM The National Air and Space Museum – muzeum s největší sbírkou historických letadel a kosmických lodí na světě. Vstup do muzea je zdarma!

Philadelphia

Philadelphia je definitivně městem Rockyho Balboa. Zároveň je to největší ve státě Pennsylvania a 5. nejlidnatějším městem Spojených států. Populární přezdívky jako Philly a The City of Brotherly Love, pochází původně z řečtiny a mají význam „bratrská láska“. Philly je známá svým uměním a kulturou. Můžete zde najít více venkovních soch a nástěnných maleb než ve kterémkoliv jiném městě.
A co si zde tedy nenechat ujít?? The Rocky Statue, Franklin Square, Philadelpia Museum of Art, The Liberty Bell Centre, National Constitution Centre nebo Independance Hall. Opět přikládáme link na užitečný odkaz www.philadelphiausa.travel.

Florida, Miami, Orlando

Florida jsou žabky, žabky v létě, žabky v zimě. Florida je větříkem chvějící se palmy a plazící se jasmín, oživlé duby a leguáni procházející se po ulici. Florida jsou aligátoři a panteři. Florida je 825 kilometrů pláží. Florida je hlavním městem rybolovu a potápěčských radostí. Florida je Merkur, Apollo a první průzkumníci vesmíru. Florida jsou čerstvé pomeranče a grapefruity. Florida je baseball, automobilové závody a golf. Florida je východ slunce na Atlantiku a západ slunce v Mexickém zálivu.

Florida
Hlavním městem Floridy je sice Tallahaassee, ale bezpochyby nejznámějším městem je Miami. Přezdívka Miami je „hlavní město latinské Ameriky“, jelikož je to druhé největší americké město se španělsky mluvící většinou a největší město se zastoupením kubánsko-americké populace. Tato kosmopolitní metropole se tedy může chlubit nejen pulzujícími rytmy svého různorodého obyvatelstva, ale také živým uměním, krajinou, proslulým nočním životem a prvotřídním stravováním.

V Miami a celkově na Floridě byste rozhodně měli vidět a navštívit Calle Ocho, kde můžete navštívit Kubu, bez toho aniž byste opustili Spojené státy. Určitě nevynechejte Florida Keys, což je šňůra tvořená z 822 ostrovů, nejjižnější místo USA, kde naleznete muzeum a dům Ernesta Hemingwaye, národní park Dry Tortuga.
Kennedy Space Centre v Cape Canaveral, Everglades National Park s aligátory, ostrovy Sinabel a Captiva a definitivně South Beach. Zkuste mrknout na oficiální stránky Floridy pro návštěvníky www.visitflorida.com.

Orlando bývá označováno The Theme Park Capital of The World, tedy světová metropole zábavních parků. V Orlandě jich je hned několik: Disney World, SeaWorld – kolotoče i vodní svět s delfíny, lachtany a kosatkami na jednom místě, Legoland Florida, Wet´n´Wild, Universal Studios, Universal Island of Adventures, kde se nachází i Wizzarding World of Harry Potter, The Amazing Adventures of Spiderman a jiné atrakce.

Los Angeles

Los Angeles, známé pod zkratkou L.A., je vedoucím obchodním, kulturním, módním, výzkumným centrem a hlavně filmovým centrem. Patří mezi pět nejbohatších měst na světě a rozlohou je po New Yorku druhým největším městem. Los Angeles bylo založeno 4. září 1781 španělským guvernérem Felipe de Neve, které se po mexické válce o nezávislost stalo součástí Mexika. Avšak v roce 1848 bylo stejně jako zbytek Kalifornie odkoupeno a stalo se součástí Spojených států amerických. A co je ve městě andělů k vidění? Určitě Hollywood bulvár s otisky rukou slavných osobností, Kodak Theatre, kde se odevzdávají Oscary, Griffith Observatory odkud je nejlepší výhled na LA, Chinese Theatre, nápis Hollywood nebo Ocean Front Walk. www.discoverlosangeles.com

Zajímavé je určitě navštívit pláže Venice Beach, Santa Monica či Malibu nebo projít luxusní čtvrť Beverly Hills a nákupní ulici Rodeo Drive, kde kdysi nakupovala i Julia Roberts ve filmu Pretty Woman. V Los Angeles County v Anaheime se nachází i Disneyland, který byl otevřen již v roce 1955 a je jediný, který navrhnul ještě sám Walt Disney.

San Francisco

San Francisco je multikulturní město s nezaměnitelnou pohodovou atmosférou. Patří mezi ty nejkrásnější města v USA. Velkou část města lze projít pěšky, pokud vám nevadí kopcovitý terén. Místa, která zde můžete navštívit a která jistě všichni znáte z filmů, jsou Golden Gate Bridge, který je možné přejít pěšky, ostrov Alcatraz s nejznámější věznicí na světě, TwinPeaks, kde máte 360 stupňovou vyhlídku na centrum města, Alamo Square s krásnými domy ve viktoriánském stylu a také domkem ze seriálu Full House, Lombart Street, což je ta nejklikatější silnice na světě a nemůže chybět nejstarší a největší ChinaTown v Severní Americe. Zajímavá zastávka je i mólo Pier 39, kde můžete uhasit hlad, žízeň i nákupní horečku a navíc pod molem spatřit lenošící lachtany. www.sanfrancisco.travel

Las Vegas

Las Vegas je mezinárodně uznávaným hlavním městem hazardních her, nakupování a dobrého jídla. Hlavními atrakcemi v Las Vegas jsou kasina a hotely. Většina hotelových kasin je v okrajové části města, která je ústředním bodem herního průmyslu od prvních dnů. Tato část se nazývá Las Vegas Strip, kde jsou soustředěny všechny ty největší hotely, kasina a resorty na světě. Jinak překvapením mohou být velmi levné ceny za noc v hotelech na rozdíl od zbytku USA www.lasvegas.com

Seattle

Seattle je město s rozmanitou hudební scénou, kterou velmi ovlivnil známý hudebník Kurt Cobain. Toto město se může pyšnit přezdívkou Smaragdové město. Je sídlem společností Boeing a Starbucks Coffee. Místa a jiné zajímavosti, které byste měli navštívit, jsou Space Needle, Pioneer Square, Pike Place Market, International District nebo si můžete udělat procházku kolem jezera Green Lake. www.seattle.gov

Chicago

Chicago
Chicago, 3.největší město v USA po NY a LA. Chicago je centrum jazzu, soulu a blues, hudebních festivalů a divadla. Leží u jezera Michigan, kde je možné zajít si na několik městských pláží. Zajímavé je navštívit Millenium Park s Cloud Gate – sochou, která se podobá oblaku nebo obrovské fazoli, Buckingham fountain, Navy Pier – molo u jezera Michigan s kolotoči a divadly, Willis Tower s prosklenou vyhlídkovou plošinou na celé Chicago nebo Art Institute of Chicago. Pokud fandíte sportu, můžete zajít na zápas NHL Chicago Blackhawks, NBA Chicago Bulls nebo NFL Chicago Bears. V Lincoln Parku v centru města se nachází obrovská ZOO a je zdarma.

V Chicagu ochutnejte tradiční Chicago style hot dog – hot dog obohacený o zeleninovou přílohu a pečivo s mákem. www.choosechicago.com

Národní parky

V Americe je celkem 58 národních parků, které provozuje National Park Service spadající pod ministerstvo vnitra. Jako první byl v roce 1872 založen Yellowstone národní park, následovaný parky Sequoia a Yosemite v roce 1890.

Abyste mohli vstoupit do těchto národních parků, musíte si zakoupit průkaz přímo v parku jako jednorázové vstupné. Pokud však plánujete navštívit více parků a památek po celých státech, doporučujeme Vám zakoupit si roční průkaz, který stojí cca $80 a platí jako vstupenka do více než 2000 rekreačních míst. Majitelem tohoto pasu mohou být až 2 osoby, a pokud cestujete autem s více kamarády, bude vám stačit pouze jeden průkaz do všech míst, kde se platí za auto. V lokalitách, kde se vstup účtuje na osobu, se bude od každého návštěvníka žádat doplatek. Zde najdete odpovědi na často kladené otázky ohledně roční vstupenky store.usgs.gov/pass/annual.html. Každý národní park má své vlastní webové stránky, kde můžete najít všechny důležité informace týkající se ceny za jednorázový vstup, stanování, vstup s automobilem popřípadě s jiným dopravním prostředkem atd. Jako velmi užitečné můžete také shledat stránky www.nps.gov, kde naleznete seznamy všech národních parků či památek v jednotlivých státech.

park

My bychom Vám chtěli přiblížit pár nejznámějších a nejkrásnějších z nich.

Yellowstone National Park (státy Wyoming, Montana, Idaho) má obrovské geotermální oblasti, jako termální prameny a gejzíry, kde mezi nejznámější patří Old Faithful a Grand Prismatic Spring. Tímto parkem protéká Grand Canyon Yellowstone řeka s velkým množstvím nádherných vodopádů a prochází celkem 4 horská pásma. Žije zde celkem 600 druhů savců včetně vlka, medvěda grizzlyho a bizonů.

Sequoia National Park (stát California) ochraňuje Giant Forest, kde se nachází nejvyšší strom světa General Sherman. Můžete zde také navštívit některou z 240 jeskyní anebo vyšplhat na nejvyšší horu dolních 48 států.

Yosemite National Park (stát California) je typický tyčícími se útesy, vodopády a sekvojemi. Half Dome a El Capitan vyrůstají z centrálního ledovce, jež tvoří Yosemite Valley. Naleznete zde také Yosemite Falls, což je nejvyšší vodopád v severní Americe.

Dead Valley (státy California, Nevada) je nejteplejší, nejsušší a nejníže položené místo ve Státech. Teploty zde mohou vyšplhat až k 54 stupňům. Dead Valley je domovem Badwater Basin a dalších kaňonů, písečných dun a hor.

Grand Canyon (stát Arizona) byl vytvořen řekou Colorado a je 277 mil (446km) dlouhý, 1 míly (1,6 km) hluboký a 15 mil (24km) široký.

Bryce Canyon (stát Utah) je obrovský přírodní amfiteátr. Tento unikátní prostor má stovky vysokých přírodních pyramid vytvořených erozí. Byl původně obýván původními Američany a později mormonskými průkopníky.

Antelope Lower Canyon (stát Arizona) jsou díky barevnosti světla a červenému pískovci jedním z velmi často používaných na různých tapetách, možná, že jste tam ještě nebyli, ovšem fotky už máte na svém telefonu jako tapetu už nyní – proč si tedy neudělat své vlastní, nezaměnitelné? Pro milovníky fotografií jako vyšité.

Arches (stát Utah) je přírodní památka, kde se nachází více než 2000 přírodních oblouků, včetně Delicate Arch. Další zde geologicky vytvořené formace jsou kamenné sloupy nebo věže.

Everglades (stát Florida) je největší subtropická divočina ve Spojených státech. Tento mangrovový ekosystém s ústím do moře je domovem 36 chráněných zvířecích a rostlinných druhů, včetně floridského pantera či krokodýla amerického.

Denali (stát Alaska) se soustředí kolem nejvyšší hory USA Mc Kinley. Dá se sem dojet jen po jedné cestě vedoucí k jezeru Wonder Lake. Všechny vrcholy na Aljašce jsou pokryty dlouhými ledovci a hustými lesy, ve kterých žijí medvěd grizzly tak i šedí vlci.

Zvláštní kapitolu cestování si zaslouží plavby na výletních lodích…

Cruise

Pokud plánujete plavbu do Karibiku, Mexika nebo na Aljašku a strávit pár dní na výletní lodi, zde naleznete tipy od nás co všechno zařídit.

Na cestování mimo území USA (kam plavby do Karibiku spadají) je potřeba vlastnit biometrický pas a vyřídit si online ESTA (Electronic System for Travel Autorization). Biometrický pas má na přední straně zlaté logo čipu a uvnitř plastovou stránku s údaji držitele.

Poplatek za ESTA je 14 $ a velmi jednoduše si ji zřídíte zde: esta.cbp.dhs.gov
Občané ČR a SR mohou do USA cestovat v rámci bezvízového programu a můžou žádat o ESTA. Platnost je 90 dní.
Občané z jiných státu: Prosím ověřte si, které země se zúčastňují bezvízového programu. Pokud do seznamu zemí bezvízového styku nepatříte, na cestu mimo území USA bude potřeba vyřídit turistické víza (jde např. Rusko, Bělorusko, Ukrajina).

Nejznámější společnosti:
Carnival
Royal Caribbean
Norwegian

Cruise si objednáte přímo na webstránkach společností nebo přes cestovatelské portály jako expedia.com, cruise.com, cheaptickets.com. Pokud je vám méně než 21 let, musíte cestovat s osobou starší než 21 let (u některých společností starší než 25 let).

cruises

Doprava

Do přístavu, odkud loď vyplouvá, se můžete dopravit sami, nebo využít nabídku lodní společnosti a zakoupit si transfer z letiště. Pokud využijete tuto možnost, zadáte ve vašem profilu při bookování plavby číslo letu a letiště, na které přilétáte a na letišti vás bude čekat průvodce v Baggage&Claim Area.

Naloďování

Podobně jako u leteckých společností, musíte udělat online check-in (nejpozději 3 nebo 4 dny předem, záleží dle společnosti) a vytisknout boarding pass a luggage tag. V přístavu odevzdáte zavazadla personálu (pán, který kufry převezme, očekává spropitné 😉 1$ za kufr je ok, ale pokud mu nic nedáte, neshodí Vaše kufry do moře). Zavazadla nezapomeňte označit jménem a číslem kajuty, na to slouží luggage tag lodní společnosti. Po nalodění by vás měla zavazadla již očekávat před dveřmi kajuty.

Zařadíte se do lajny na boarding a čekáte, než na vás přijde řada. Rezervujte si dostatek času, boarding musíte stihnout minimálně 1,5 hodiny před vyplutím lodě. Jinak Vám hrozí, že Vás na loď vůbec nevezmou.

Při check-inu vám zkontrolují dokumenty a dostanete kartu (klíč od kajuty). Kartou budete platit i na lodi, takže buď si ji nabijete cashem a zůstatek vám poté vrátí v poslední den nebo nedoplatek doplatíte anebo registrujete na kajutu platební kartu a utracená suma se vám automaticky strhne z účtu.

Aktivity

Na lodi naleznete různé atrakce jako bazén, jaccuzzi, tobogány, kino, divadlo, stand-up comedy, taneční show, koncerty, kluziště, minigolf, fitness, lekce jógy, cvičení při východě slunce, SPA, dětský koutek, kasino, galerie, bary, diskotéky, restaurace, internet café, obchody, duty free shopy… záleží na luxusnosti a velikosti lodě. Čeká Vás i povinné hromadné bezpečnostní školení. Zajištěn je housekeeping 2x denně, palubní noviny s celodenním programem a informačními pokyny. Kouření je povoleno pouze ve vybraných prostorech, které musíte respektovat.

V základní ceně máte stravu, nealko nápoje a ubytování. Doplatit si můžete výlety a exkurze v zastávkách (Ports of Call). Navíc se platí povinné spropitné posádce za servis a úklid cca 10-20 $ na osobu na den.

Strava

V ceně je All-inclusive strava i nealko nápoje. Alkohol je potřeba kupovat. Na palubu je dovoleno vzít jednu lahev vína nebo šampaňské v příručním zavazadle. Lahve jiného alkoholu nebo pivo vám mohou zabavit, bez nároku na vrácení. Rovněž alkohol, který zakoupíte v Ports-of-Call, teda v místech kotvení, vám při vstupu na palubu zabaví a vydají až při vylodění v poslední den při opouštění lodě. Alkohol můžete nakoupit výhodněji i v duty-free prodejně, ale taktéž se k němu dostanete až po vylodění.

Labužníci budou určitě potěšeni. Na lodi je mnoho bufetů a restaurací, proto nebude problém se nadlábnout jak ve 2 odpoledne, nebo ve 2 ráno, otevřený bufet najdete vždy. Bufety každý den mění typy kuchyň – italská, mexická, americká…

Večeřet můžete i v restauraci s usezením ke stolům a výběrem z a-la-carte menu. Doporučujeme zabalit si i společenské oblečení, protože jeden z večerů bude mít i povinný dress code: Evening, pánové žádné krátké kalhoty nebo džíny a žabky, ale slušné kalhoty, košile a dámy hezké šaty.

Vyloďování

Poslední večer nachystáte kufry před dveře kajuty, personál Vám je poté dopraví do přístavu. Vyloďování i vyzvednutí zavazadel probíhá postupně dle zón, poslední večer na lodi byste měli obdržet info, do které zóny patříte a kdy budete v cílovém přístavu vystupovat z lodě. Obdržíte taktéž účet, kolik jste na lodi utratili, který je potřeba vyrovnat.

Projdete imigračním a vyzvednete zavazadla v Baggage Claim Area podobně jako na letišti. Je možné, že imigrační pracovník bude chtít vidět vaší zpáteční letenku do Evropy. Celý průběh vyloďování může trvat i několik hodin.

Nezapomeňte fotit a točit videa, s kterými se zapojíte do naší soutěže:
http://www.czech-us.cz/letni-soutez/

Šťastné cestování! 🙂
Czech-us Work and Travel tým

Stáhnout manuál Průvodce na cesty pro program Work & Travel USA v PDF souboru.

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Pohovor se zaměstnavatelem z USA a proč se není vůbec čeho bát

Je to tady. Pohovor v angličtině se blíží. Už se ti o tom dokonce i zdá a přemýšlíš, že těsně… Více

Plavčíkem v USA téměř zadarmo? To je možné u Signature Pool Management

Léto, Amerika a zážitky, na které budeš s úsměvem vzpomínat celý život. Tak by se dal popsat program Work and… Více

10 důvodů, proč pracovat jako plavčík v Americe

Jako plavčík můžeš v USA pracovat v rámci programu Work and Travel USA. Pro udělení tohoto druhu víz musíš být… Více

Americký sen, který se málem neuskutečnil

Byl podzim roku 2019 a já přemýšlela, kam se vydat. Měla jsem za sebou pracovní zkušenosti z Anglie a Holandska,… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz