(Po-Pá: 9-15)

Jana s Kájou už jsou v Londýně druhý měsíc, takže už se cítí skoro jako místní. V pátém díle jejich seriálu pro vás sepsaly, s jakými výdaji musíte počítat během prvního měsíce pobytu. I když jejich výpočty mohou na první pohled vypadat děsivě, holky se na vlastní kůži přesvědčily, že se náklady dají pokrýt docela snadno. V druhém měsíci už je navíc žádné velké poplatky nečekají, takže se jim část jejich investice vrátí a ještě jim zbude i na nějaký ten výlet mimo Londýn.

Peníze. V případě vycestování do Londýna celkem důležité téma. Spousta účastníků programu si jede samozřejmě zlepšit angličtinu, zažít nové věci, poznat nové lidi, jinou zemi, jinou kulturu… Ale co si budeme nalhávat, každý si sem jede také vydělat nějakou tu libru alespoň na pokrytí nákladů, které s programem pojí. Takže to, kolik si tu průměrně měsíčně vydělám, bylo jedním ze zásadních bodů, které měly vliv na mé rozhodnutí, jestli se doopravdy sbalit a jet.

V mém případě jsem na seznamu PRO měla i jiné body, jako třeba nutná potřeba opět změnit prostředí nebo touha vystoupit z komfortní zóny a zažít něco nového. Po Erasmu v Portugalsku a programu Work and Travel v USA se Londýn jevil jako celkem příjemná a dostupná lokalita.

Při hledání informací o životě v Londýně a celkově o tomto programu jsem ale měla problém najít nějaký detailnější popis toho, jak je to vlastně s náklady spojenými se životem v Londýně. Proto jsme se s Kájou rozhodly sepsat, jaké jsme měly počáteční náklady my, jak jsme si to všecko plánovaly a jak to bylo nakonec úplně jinak.

Počáteční náklady před odletem do Anglie

Jak jsme již psaly v předchozích článcích, my jsme se rozhodly jet s agenturou Czech-us. Prvním výdajem byl registrační poplatek agentuře ve výši 1.500,-Kč. Výše poplatku se pohybuje v rozmezí 1.500,- až 3.000,- korun a svým včasným přihlášením ho tedy můžete ovlivnit – čím dříve se do programu přihlásíte, tím menší máte poplatek. Dalším nezbytným výdajem byla koupě jednosměrné letenky, kterou jsme přes server Skyscanner pořídily od společnosti Ryanair, každá za 1.200,-Kč (včetně zavazadla do 20 kg). Počáteční náklady placené v korunách nás tedy vyšly každou na 2.700,-Kč.

Kolik stojí první dny v Londýně?

Dále je potřeba nepodcenit množství liber, které si vezete s sebou. Nejprve se potřebujete dopravit z letiště na Finchley Road, kde se setkáte s londýnskou koordinátorkou Gabrielou. My jsme přiletěly na Stansted a jízdenka autobusem od National Express stála £13.50 za osobu. Gabriele jsem následovně zaplatila poplatek £280. Předala nám simkarty od společnosti giff gaff, kde jsem si předplatila goodybag za £10 (můžete si předplatit i levnější či dražší, balíčky můžete prozkoumat předem zde).

Dále jsme musely po příjezdu zaplatit depozit £150 Milanovi z ubytovací agentury, a následně £180 v kanceláři za ubytování na dva týdny. Dohromady to tedy dává £633.50, které je potřeba si s sebou přivézt. Toto beru jako nezbytné výdaje, přes které vlak nejede.

Potřebujete také nějak cestovat po Londýně. Oyster card na týden v zóně 1-3 (naše ubytovací agentura má share houses převážně ve 3. zóně) stojí £38.70, na první dva týdny tedy £77.40.

I v Londýně musí člověk jíst (a pít kafe)

Taky musíte jíst, za což jsme s Janinou daly každá £64 za první dva týdny. Na začátku jsme udělaly větší nákup a vařily jsme si převážně doma, sem tam něco menšího někde venku.

Samostatnou položkou jsou ale taková ta venkovní kafíčka s dortíčkem, a samozřejmě nějaký ten cider na ochutnávku a podobně. Přece jen jsme si to sem taky přijely trošku užít. Tyhle srandy nás první dva týdny vyšly na £48. Dalším výdajem jsou nějaké domácí potřeby (misky na jídlo, hrnek a ostatní praktičnosti) a drogerie – na to padlo £24.50.

A konečně poslední, ale rozhodně ne nedůležitá, položka je oblečení, boty a doplňky, za které jsem za prvních 14 dní dala £96 (je potřeba říct, že cca £60 padlo na oblečení do práce od agentury – černá sukně, černé kalhoty, polobotky, košile apod.). Takže sečteno podtrženo, tyto další výdaje vás za prvních 14 dní vyjdou na £312.

Samozřejmě si můžete dát o kafíčko méně, případně ušetřit na oblečení (pokud si ho již přivezete), každopádně s nějakými penězi do začátku je potřeba počítat.

S výplatou raději počítejte až po prvních dvou týdnech

První nájem se tedy platí na 14 dní. Během těchto dvou týdnů nepočítejte ani s žádným velkým příjmem. I když většina pracovních agentur vyplácí týdně, musíte počítat s celým postupem. My přijely v úterý, ve středu jsme se šly zaregistrovat, ve čtvrtek šly na trial shift a v neděli na první směnu. Takže jsme následující pátek dostaly šek na cca £50. Teoreticky byste mohli mít štěstí, že by vás dali na směny každý den od pátku do neděle, ale je třeba počítat i s tím, že žádné směny mít nemusíte, takže je lepší být opatrnější.

Nám se povedlo sehnat práci celkem rychle, respektive 11. den od příjezdu jsme podepsaly smlouvu a nastoupily na první řádnou směnu. Menší problém je, že nám vyplácejí mzdu k poslednímu pátku v měsíci, takže jsme měly ještě jeden týden bez příjmů, a výplatu jsme tím pádem dostaly jen za 10 dní práce, takže taky nic velkého.

Díky práci ušetříme za jídlo

Za třetí týden byl největší položkou výdajů nájem, který jsme si zaplatily za £360 na celé 4 týdny (ale dá se platit i týdně za £95). Dále jsme daly klasicky £38.70 za Oysterku. Naštěstí máme možnost brát si jídlo z práce (ne vždycky se všecko prodá), takže ve třetím týdnu jsme za potraviny (£5), drogérku (£0.50) a oblečení (£14) daly celkem £19.50. To už není taková pálka jako na začátku 🙂 Za tři týdny je to celkem £418.20. No a pak už konečně přišla (i když malá) výplata.

Jak vypadají celkové výdaje za první měsíc v Londýně?

Na souhrn mých výdajů za první čtyři týdny se můžete podívat na obrázku níže.
Kolik stojí život v Londýně?

My jsme nakonec první měsíc v Londýně zvládly celkem bez problémů. Po našich zkušenostech pro vás ale máme radu: Než odjedete, dobře to všecko propočtěte a vezměte si s sebou dostatek liber. My měnily ve směnárně Exchange v Kaprově ulici v Praze (nezapomeňte si vytisknout slevový kupon!). Našly jsme i levnější směnárny, ale většinou neměly dostatek liber 🙁

Každopádně není na škodu udělat si nějakou tu finanční zálohu „kdyby náhodou” — v našem případě to byla kreditka (u ČSOB je v rámci studentského konta s limitem do 20.000,- Kč zdarma), a pak taky rodina, která by nám v nouzi finančně pomohla.
Podle všeho to vypadá, že první měsíc byl z hlediska výdajů nejhorší. V druhém měsíci pro nás bude největší výdaj nájem a Oyester karta. Zároveň už ale dostaneme výplatu za celý odpracovaný měsíc, takže nám zbude dost i na kafíčka, cidery a nějaký ten výlet mimo Londýn 🙂

Z Londýna zdraví

Jana a Kája

 

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Jak jsem si zkusila tři různé práce u jezera Lago di Idro

Pokud váháte nad prací v zahraničí, tak tenhle článek je právě pro vás. V tomto článku bych vás ráda seznámila… Více

Jak jsem odjela do Kanady s batohem na půl roku a zůstala dalších 7 let

Ahoj, jsem Markéta a od malička miluju cestování a poznávání nových kultur a zemí. Ráda plánuji, takže spousta mých cest… Více

Práce na Mallorce: Nekonečný přísun slunce a pozitivní energie

Pro úvod začnu tím, že jsem nikdy nebyla osoba, která by se viděla právě v hotelnictví, věděla jsem ale, že… Více

Letní brigáda v prázdninové vesničce u Baltského moře

Brigáda v Čechách není pro tebe? Mezi nejkrásnější místa v Německu patří bezpochyby pobřeží Baltského moře. Právě tam se nachází… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz